"Imaćemo profit i izvoz u 30 država"

Kompanija će ove godine imati investicije od pet miliona eura, reprogramirali dugove prema bankama i državi
110 pregleda 16 komentar(a)
Verica Maraš
Verica Maraš
Ažurirano: 08.01.2015. 14:47h

Uprkos krizi, padu tržišta vina za 10 odsto, kao i padu svih tržišta alkoholnih i bezalkoholnih pića, i veoma teškoj i složenoj proizvodnoj godini, 2014. je za kompaniju bila uspješna. Godinu završavamo sa profitom od 1,1 -1,2 miliona eura, kazala je u intervjuu “Vijestima” izvršna direktorica “Plantaža” Verica Maraš.

Da li je rasla prodaja vaših proizvoda i da li ste osvojili neka nova inostrana tržišta?

I ove godine smo uspjeli da na tržištima preko 30 zemalja svijeta prodamo 13 miliona flaširanih proizvoda, 2,1 milion kg stonog grožđa, 1,1 milion kg breskve i ostvarimo prihod od 27 miliona eura uz uštede u troškovima preko 9% u odnosu na prethodnu godinu.

Godinu završavamo sa profitom od 1,1 -1,2 miliona eura, ponosni što smo ispunili naš osnovni cilj, a to je potvrda liderske pozicije na regionalnom tržištu vina i sve značajnije mjesto izvoznika na međunarodnom tržištu vina i prirodnih rakija, uz jasno definisanu ponudu naših proizvoda sa optimalnom kombinacijom kvaliteta, cijena i zadovoljstva miliona kupaca širom svijeta. Oslanjamo se na snažne brendove, sopstvenu sirovinsku bazu, autohtone sorte grožđa - jedinstven vinograd u Evropi, što danas u svjetskoj ponudi vina predstavlja ogromnu konkurentsku prednost za našu kompaniju, a Crnoj Gori daje imidž prepoznatljive vinske destinacije.

Kada govorimo o prodaji i osvajanju novih tržišta možemo se pohvaliti dobrim rezultatima, jer su se naši proizvodi našli na četiri nova tržišta: Nova Kaledonija, Panama, Rumunija i Španija, a prodaja se na pojedinim tržištima duplirala (Japan i Kina), dok je u Australiji index dva puta veći u odnosu na 2013. godinu.

Šta Plantaže očekuju u 2015. godini? Da li će biti novih investicija?

Kada govorimo o investicijama planom za 2015. godinu predviđena su ulaganja od cca 5 miliona eura u izgradnju hladnjače, nabavku nove linija za flaširanje, podizanje novih zasada vinograda, nabavku nove mehanizacije u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji i regulisanje otpadnih voda iz Vinopodruma. Naplatom potraživanja od Glavnog grada, starih već nekoliko godina, u iznosu od 1,9 miliona eura, i stavljanjem u funkciju imovine koja je već decenijama van proizvodnog programa kompanije možemo doći do značajnih sredstava koje u narednom periodu možemo iskoristiti za pomenute investicije.

Ono što ovdje moram pomenuti jesu i projekti na kojima radi Sektor razvoja kompanije, a koji su od izuzetne važnosti za budući razoj vinogradarstva i afirmaciju Crne Gore kao turističke i vinske destinacije, a tiču se projekta klonske selekcije autohtonih sorti, u prvom redu sorte vranac. Ovaj projekat je u kompaniji Plantaže počeo 2004. godine, i danas zvanično imamo 7 priznatih klonova sorte vranac koji su nekim svojim karakteristikama nadmašili populaciju sorte. Nadamo se daće klonovi sorte vranac zauzeti važno mjesto u asortimanu crnih vinskih sorti u regionu, pa i šire.

Koliki su dugovi kompanije i da li ugrožavaju njeno poslovanje?

Stanje dugova kompanije u ovom trenutku ne ugrožava likvidnost niti normalno poslovanje kompanije. Prema bankama imamo obaveze čija je ročnost do 2017. godine (kratkoročne i dio dugoročnih). Uspješni pregovori sa Societe Generale Montenegro bankom o obnavljanju kreditnog aranžmana pod povoljnim uslovima omogućiće da prilive po osnovu prodaje u narednom periodu usmjerimo, prije svega, na intenzivnije izmirivanje obaveza prema dobavljačima, što će nam omogućiti bolju pregovaračku poziciju u nabavci neophodnih sirovima i repromaterijala, te vjerujemo da ćemo na taj način ostvariti i smanjenje nabavnih cijena u iznosu od 3-5%.

Pomenula bih i da smo zacrtani cilj odloženog plaćanja obaveza po osnovu poreza i doprinosa na zarade u iznosu od 4,9 miliona eura već realizovali, tako da ćemo taj iznos plaćati u sljedećih 12 mjeseci u jednakim ratama.

Koji su dogoročni planovi kompanije?

Dugoročno planirano je svakako efikasno gazdovanje svim raspoloživim resursima uz maksimalnu zaštitu životne sredine, visok kvalitet proizvoda, posebno vrhunskih vina, zatim stabilna proizvodnja velikog obima i standardnih serija, kontinuiran razvoj - visoka investiciona ulaganja usmjerena na tehnološki intenzivne i visokoprofitabilne proizvode, jačanje konkurentske prednosti u uslovima veće liberalizacije i globalizacije tržišta, uz vođenje posebne brige o zaposlenima, unapređenje uslova rada i posebne odgovornosti, u mjeri mogućeg, usmjerene prema društvenoj zajednici i lokalnoj sredini, ekologiji, ulaganje u projekte zaštite životne sredine, projekte vezane za zdravstvo, obrazovanje, zaštitu djece i razvoj sporta. Tu su i razne donacije i sponzorstva kulturnih, naučnih i sportskih događaja, u cilju promocije i afirmacije Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije.

Ono što je sigurno jeste da i u budućnosti milioni ljubitelja vrhunskih ukusa proizvoda “Plantaža” širom svijeta mogu očekivati potvrđeno visok kvalitet za prateću cijenu.

Kako napreduje projekat vinskog turizma u podrumu Šipčanik?

I aktivnosti na razvoju "Vinskog puta" kompanije realizuju se vrlo uspješno. Ono što s ponosom ističemo jeste da vinski putevi najčešće obuhvataju staze i predjele u određenom vinskom regionu, a rijetkost je, međutim, da se čitavo jedno podneblje doživi u okviru samo jedne vinarske kuće. Upravo to gostima omogućava naš specijalni program vinskog turizma „Vinski put“.

Svi koji posjete podrum “Šipčanik” imaju priliku da dožive impresivan ambijent jedinstvenog vinskog podruma u Evropi, uživaju i u nezaboravnim mirisima i ukusima - u „bukeu“ našeg podneblja. Ove godine u našem hramu vina ugostili smo 7.500 posjetilaca iz cijelog svijeta u saradnji sa turističkim agencijama u zemlji i regionu. Treba istaći i to da je vinski podrum “Šipčanik” idealno mjesto za održavanje brojnih kulturnih manifestacija, press konferencija, modnih događaja i koktela, jer u njemu možemo ugostiti oko 1.000 zvanica.

Posjetiocima će i sljedeće godine biti na raspolaganju 10 različitih programa, koji se realizuju kao grupni aranžmani, a podrum će i dalje biti otvoren i za individualne posjete, tačnije grupe manje od 10 osoba kroz dva programa slaganja vina i hrane uz vožnju turističkim vozom kroz najveći vinograd u Evropi u jednom kompleksu.

Uskoro rakija od breskve i novi “vranac"

Da li će biti novih proizvoda u 2015?

U 2015. godini potrošače ćemo obradovati rakijom od breskve čime ćemo zaokružiti segment žestokih pića i omogućiti svim ljubiteljima da pored rakije od “vranca” u narednom periodu uživaju i u ukusima breskovače, proizvedene od najboljih plodova sa naših plantaža breskve, koje danas pokrivaju površinu od 83,5 hektara.

U našim podrumima pripremaju se i specijalne selekcije vina iz odabranih godina, posebni brendovi “vranca” sa poznatim francuskim sortama, tako da će, nadamo se već u prvoj polovini naredne godine, potrošačima biti na raspolaganju novi vrhunski ukusi. Proizvodnja posebnih, limitiranih serija vina radi se u maloj top vinariji organizovanoj u okviru velike proizvodnje i smještene na našem Starom podrumu u Lješkopolju. Ova vina biće u rangu najpoznatijih svjetskih brendova.

Loše vrijeme prepolovilo rod grožđa

Koje je probleme u poslovanju imala kompanija tokom 2014. godine?

Ono što je bila otežavajuća okolnost ove godine jesu vremenske prilike zbog kojih smo ostvarili lošije rezultate u proizvodnji vinskog i stonog grožđa i breskve. Od planiranih 19 milona kilograma vinskog grožđa ubrali smo 11,6 miliona kilograma. Nego, kakve su bile vremenske prilike i ova količina se u ovakvoj godini može smatrati dobrom, jer mnogi iz okruženja i šire nijesu faktički imali šta da unesu u svoje podrume.

Bonus video: