Na akcijama Budvanske rivijere se najbolje zaradilo

Akcije Budvanske rivijere na početku godine koštale pet eura, a u oktobru se Amerikancima mogle prodati za četiri puta više
71 pregleda 2 komentar(a)
Montenegroberza, Foto: Boris Pejović
Montenegroberza, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.01.2015. 18:47h

Najveće zarade na Montenegroberzi tokom 2014. ostvarili su trgovci koji su na početku godine kupovali akcije Budvanske rivijere, koje su tada koštale nešto manje od pet eura, jer su ih u drugoj polovini oktobra mogli prodati američkoj kompaniji Stratex po 20 eura.

Iz Montenegroberze su najavili da će ove godine ponuditi nove proizvode, državne obveznice i mogućnost ulaganja na rast ili pad berzanskog indeksa MONEX20, a da će kao nove kupce privući domaće banke i investitore iz Turske.

Prosječna vrijednost dionica Budvanske rivijere na kraju 2014. iznosila je 11,99 eura, Telekoma 4,1 euro, Jugopetrola 10 eura, Elektroprivrede tri eura, CGES-a 69,31 cent, Plantaža 13,9 centi,...

Najveći godišnji rast u protekloj godini, među likvidnim hartijama, bilježile su akcije Budvanske rivijere za 167 odsto. Ulcinjska rivijera imala je rast od 125 odsto, CGES 47,5 odsto, Elektroprivreda 43 odsto, Instititut “Simo Milošević” 23 odsto i Jugopetrol 7,5 odsto. Najviše su izgubile akcije Jadranskog brodogradilišta 41 odsto, Željezničke infrastrukture 27 odsto i Kontejnerskih terminala 24 odsto.

Dionice Plantaža izgubile su 7,3 odsto, a Crnogorskog Telekoma 2,4 odsto. Ukupan promet na Montenegroberzi tokom 2014. iznosio je 108 miliona i ostvaren je kroz 6.285 transakcija. Kompanijski indeks je zabilježio rast od 15,5 odsto, dok je fondovski izgubio 10,7 odsto.

Broj zaključenih transakcija bio je na približno istom nivou kao godinu ranije, dok je ukupan promet skoro učetvorostručen. Vrijednost trgovine obveznicama iznosila je oko 57 miliona, dionicama Budvanske rivijere 20 miliona, Crnogorskog Telekoma 4,8 miliona, CGES-a 2,5 miliona, a dionicama Jugopetrola za oko dva miliona eura.

Od fondova najveći rast je zabilježen kod zatvorenih investicionih fondova Eurofond od 45,5 odsto, Atlas Monta 32,7 odsto. Akcije ta dva fonda bile su krajem prošle godine interesantne za kupovinu zbog predstojeće isplate novca nezadovoljnom dijelu akcionara, kojima će vlasnički ulog po tromjesečnoj neto vrijednosti dionica biti isplaćen za godinu.

Pad u vrijednosti akcija u iznosu od čak 67,8 odsto zabilježen je kod ZIF HLT, dok je ZIF Trend izgubio 49 odsto.

Direktor Montenegroberze Gojko Maksimović kazao je da su, gledajući rast berzanskog indeksa, ulagači na berzi prošle godine mogli zaraditi oko 15 odsto, a sa dividendnim prinosom na akcije (Jugopetrol, Telekom, CGES) oko 20 odsto.

Gojko Maksimović

“Prosječna kamata na depozite u bankama sada je oko 4-4,5 odsto. Vjerujemo da će se građani i preduzeća tokom 2015. godine više okrenuti ulaganjima na tržištu kapitala”, naveo je Maksimović.

Montenegroberza je prošle godina ostvarila neto profit od oko 70.000 eura.

EBRD za sada neće biti suvlasnik

Novog investitora u vlasničku strukturu Montenegroberze - Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za sada izgleda neće biti, uprkos najavama.

"Malo se iskomplikovala situacija u pregovorima. U pitanju su neke stvari van okvira poslovanja berze. Pored Istanbulske berze trebaće nam neko ko ima jaku političku moć da neke stvari pokrene i problem tržišta približi donosiocima odluka”, rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječim, tri od četiri najveće banke u Crnoj Gori su iskazale spremnost da ulažu u obveznice tokom 2015.

"Saradnju sa Istanbulskom berzom pokušaćemo u 2015. da pretočimo u opipljive proizvode - finansijske derivate. Smatramo da omogućavanjem ulaganja u indeks berze možemo zainteresovati investitore iz Turske da investiraju i ulažu u akcije drugih kompanija”, kazao je Maksimović.

Bonus video: