Penzije se neće smanjivati u 2015.

Iz Vlade su krajem oktobra najavili da će, kroz zakonsku proceduru, pokušati da obezbijede da se penzije, nakon odmrzavanja koje je predviđeno u ovoj godini, usklađuju samo u slučaju rasta parametara na osnovu kojih se određuje njihova visina
53 pregleda 9 komentar(a)
penzija_2, Foto: L.Zeković
penzija_2, Foto: L.Zeković
Ažurirano: 01.01.2015. 15:33h

Penzije u Crnoj Gori ove godine se neće smanjivati u slučaju negativnih parametara na osnovu kojih se usklađuju, zahvaljujući izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje je krajem prošle godine usvojila Skupština.

Izmjenama i dopunama Zakona O PIO, koje je predložila Vlada, predviđeno je da se penzije i njihova vrijednost za jedan lični bod ne smanjuju kada su negativni parametri na osnovu kojih se usklađuju. Penzije bi, prema parametrima, ove godine trebalo da se smanje 0,62 odsto.

Iz Vlade su krajem oktobra najavili da će, kroz zakonsku proceduru, pokušati da obezbijede da se penzije, nakon odmrzavanja koje je predviđeno u ovoj godini, usklađuju samo u slučaju rasta parametara na osnovu kojih se određuje njihova visina.

Ministar finansija, Radoje Žugić, tada je objasnio da bi osnovni parametri iz takozvane »švajcarske formule«, na osnovu koje se obavlja usklađivanje penzija, prouzrokovali njihovo snižavanje.

"To je zbir polovine procenata indeksa rasata zarada i troškova života, tako da bi po osnovu tih negativnih parametara penzioneri ostvarili negativan rast. Zbog toga ćemo, kroz zakonsku proceduru, tražiti da ne dođe do smanjenja penzija, već da se one usklađuju samo onda kada se ostvari pozitivan rast", rekao je Žugić.

Penzije, čije je odmrzavanje bilo planirano u ovoj godini, obračunavaće se po formuli usklađivanja sa troškovima života i prosječnom zaradom. Vlada namjerava da odmrzne penzije, jer su predstavnici opozicije i pojedina udruženja penzionera tražili da se one povećaju 5,1 odsto, koliko je najstarija populacija oštećena tokom dvogodišnjeg zamrzavanja rasta.

Vlada neće prihvatiti povećanje, već samo redovno usklađivanje za prošlu godinu, u kojoj od početka traje deflacija i pad zarada.

Ranijom dopunom Zakona o PIO, koju je usvojila Skupština, bilo je predviđeno da penzije budu zamrznute samo u 2013. godini, ali je sprovođenje te mjere štednje nastavljeno i u prošloj.

Bonus video: