Domaćinstva od danas imati pravo da biraju snabdjevača strujom

Iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE) su objasnili da će domaćinstva biti u prilici da odlučuju od kojeg snabdjevača će dobijati električnu energiju i da odaberu onu ponudu za snabdijevanje koja im najviše odgovara
11 komentar(a)
sijalica, Foto: Shutterstock.com
sijalica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.01.2015. 11:11h

U Crnoj Gori će od danas biti otvoreno tržište električne energije, što znači da će domaćinstva imati pravo da biraju snabdjevača strujom.

Iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE) su objasnili da će domaćinstva biti u prilici da odlučuju od kojeg snabdjevača će dobijati električnu energiju i da odaberu onu ponudu za snabdijevanje koja im najviše odgovara.

“Jednostavno rečeno, to se zove otvaranje tržišta energije”, navodi se u brošuri RAE, objavljenoj u cilju boljeg uvida u ono što će se dešavati na energetskom tržištu.

Tržište električne energije u Crnoj Gori je od 1. januara 2009. godine otvoreno za sve kupce, osim za domaćinstva, čime su svi kupci osim kategorije domaćinstva postali kvalifikovani i stekli pravo da sami biraju snabdjevača električnom energijom.

Predstavnici RAE su podsjetili da se električna energija, koju koristite domaćinstva, prolazi kroz prenosnu i distributivnu mrežu kojom upravlja Elektroprivreda (EPCG), odnosno njena Funkcionalna cjelina (FC) Distribucija, koja opslužuje sve potrošače u Crnoj Gori. Ta kompanija je zadužena za fizičku isporuku električne energije do domaćinstava.

Oni su dodali da su domaćinstva, kao potrošači, trenutno u ugovornom odnosu sa EPCG, odnosno FC Snabdijevanje, koja ih snabdijeva električnom energijom, a da će sa otvaranjem tržišta svaki potrošač biti u mogućnosti da pređe kod drugog snabdjevača.

Iz RAE su naveli da, ukoliko potrošači ne budu zadovoljni uslugom ili pronađu bolju ponudu kod drugog snabdjevača, mogu iskoristiti pravo na promjenu. Oni su, objašnjavajući kako se realizuje proces promjene snabdjevača, naveli da će budući snabdjevači električnom energijom dati svoje ponude.

“Potrošač razmatra ponude svih snabdjevača i bira onu za koju smatra da je najbolja. Kada donese odluku, kontaktira snabdjevača kojeg je izabrao. Promjena snabdjevača je besplatna i obavlja se u skladu sa pravilima koja utvrđuje RAE i koja su jednostavna i lako primjenljiva”, objašnjeno je u brošuri.

Iz RAE su saopštili i da sadašnji snabdjevač ne može da onemogući prelazak kod drugog, kao i da se može ostati kod postojećeg ukoliko se ne nađu bolje ponude na tržištu.

U brošuri je objašnjeno da ne postoji obaveza promjene snabdjevača ukoliko potrošač to ne želi, jer je to pravo, a ne obaveza.

Predstavnici RAE i FC Distribucija ranije su saopštili da trenutno nema najava dolaska novih kompanija na crnogorsko energetsko tržište.

Direktor FC Distribucija, Zoran Đukanović, kazao je da je crnogorsko tržište električne energije 2009. godine otvoreno za kompanije, kako veleprodajno, tako i maloprodajno, ali da interes za usluge pružanja snabdijevanja električnom energijom nije pokazao niko, osim EPCG i Montenegrobonusa.

“Imajući u vidu kretanja na međunarodnim berzama električne energije, kao i činjenicu da je ova djelatnost zasnovana na profitabilnosti, razlog je vjerovatno neisplativost posla na crnogorskom tržišu za snabdjevače zbog niske cijene električne energije”, rekao je Đukanović.

Predsjedavajući Odbora RAE, Branislav Prelević, objasnio je da je pravno razdvajanje djelatnosti distribucije električne energije, kao regulisane mrežne djelatnosti, od tržišnih djelatnosti, uslov za razvoj maloprodajnog tržišta električne energije, pojavu novih snabdjevača i razvoj konkurencije.

„Prenosna i distributivna mreža, kao prirodni monopoli, moraju biti dostupne svim korisnicima, po istim unaprijed poznatim uslovima. Ovako, dok je Distribucija u sastavu EPCG-a, novi snabdjevači nemaju nikakvu garanciju da će biti ravnopravno tretirani sa EPCG“, rekao je Prelević.

On je naveo da se zato, i formalnim otvaranjem tržišta, neće ni pojaviti novi snabdjevači na crnogorskom tržištu.

Bonus video: