A2A odluka o ostanku u EPCG donosi do aprila

52 pregleda 0 komentar(a)
a2a nela_2, Foto: Shutterstock.com
a2a nela_2, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.12.2014. 11:58h

A2A je na svom zvaničnom sajtu objavila notu u kojoj se navodi da bi odluka o ostanku u EPCG mogla biti donešena do aprila naredne godine, kao i da će do tada biti na snazi obaveze i uslovi prema postojećem sporazumu sa crnogorskom vladom.

U saopštenju se navodi da se tokom "intenzivnih pregovora" sa predstavnicima crnogorske Vlade i tokom sastanka sa crnogorskim premijerom 20. i 21. decembra, o čemu su "Vijesti" pisale, razgovaralo o uslovima za obnovu sporazuma.

Kompanija precizira da su njeni predstavnici prilikom susreta sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem zahtijevali obezbjeđenje garancija za profitabilnost na osnovu uloženog kapitala, autonomiju u upravi, sigurnost regulatornog okvira, zatim nalaženje trećeg partnera koji bi podržao nove investicije i definisanje opcije za povlačenje A2A iz EPCG nakon dvije godine u slučaju obnavljanja ugovora na još pet godina.

Očekuje se da odluka o učešću u EPCG bude sadržana u industrijskom planu A2A koji će biti predstavljen akcionarima na proljeće.

Prema pisanju pojedinih italijanskih medija, povlačenje iz EPCG pružilo bi A2A mogućnost za dodatno smanjivanje duga.

Generalni direktor A2A, Đovani Valoti, ranije je izjavio da kompanija ne razmatra mogućnost djelimičnog povlačenja, već samo "odlučan" ostanak ili potpuno povlačenje".

Bonus video: