Zakon o PIO: Amandman opet predlažu, DF će tražiti disciplinu

Objavljen listing sa glasanja. Odsutno bilo 11 poslanika opozicije i SDP-a. Čak i četiri predlagača
135 pregleda 4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.12.2014. 16:57h

Demokratski front tražiće vanrednu sjednicu parlamenta u januaru kako bi se ponovo glasalo o amandmanu na zakon o penzijskom osiguranju koji treba da olakša odlazak u penziju radnicima koji su zbog stečaja ostali bez posla. Za vanrednu sjednicu je potreban zahtjev 27 poslanika. Iz DF-a kažu i da će tražiti veću disciplinu svojih poslanika.

Na glasanju u subotu nedostajao je samo jedan glas (41) da amandman bude usvojen. Prema listingu objavljenom juče na sajtu Skupštine, čak 11 poslanika iz partija koje su podržavale amandan nije bilo u sali kada se glasalo. Izostala su čak četiri poslanika koju su bili među zvaničnim predlagačima amandmana Zoran Miljanić, Ljiljana Đurašković i Radovan Asanović iz DF-a, kao i Izet Bralić iz SDP-a. Nedostajali su još Mićo Orlandić i Damir Šehović iz SDP-a, Nebojša Medojević iz DF-a, Srđan Milić, Obrad Gojković i Danijela Marković iz SNP-a i nezavisni poslanik Novica Stanić. Skupština je u subotu radila cijeli dan, a glasanje o ovom amandmanu bilo je u 23 sata.

Ranije su amandman podržale sve opozicione partije, ali i SDP, Liberalna i Bošnjačka stranka, i to bi bilo više nego dovoljno da su poslanici bili na radnom mjestu. Nijesu pomogli ni glasovi poslanika albanskih stranaka i HGI, koji nisu bili među predlagačima.

Nijedan poslanik DPS-a sa sjevera nije podržao amandman iako je najviše stečajaca u tom regionu

Ovaj amandman je predviđao da svi muškarci sa 30 godina staža i žene sa 25, koji su bez posla ostali zbog stečaja ili privatizacija, imaju pravo na odlazak u penziju. Najviše radnika koji su bez posla ostali na ovaj način a zbog godina ne mogu naći drugi posao, nalazi se na sjeveru. Nijedan poslanik DPS-a nije glasao za ovaj amandman . Prošao je predlog DPS-a koji je ova prava predviđao samo za metalski sektor.

Miljanić je juče kazao “Vijestima” da je zbog ranije zakazanog zdravstvenog pregleda bio u Skoplju i da je o tome obavijestio šefa poslaničkog kluba. On je naveo da će sa zadovoljstvom glasati na novom zasjedanju.

Asanović je kazao da se iz zdravstvenih razloga danima nalazi na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu i da nije mogao biti upućen u zbivanja u Skupštini.

Đuraškovićeva je navela da je cijeli dan bila u Skupštini, ali da je u 20 časova morala hitno da izađe zbog porodičnih obaveza.

„Da je bilo političke volje, u Skupštini je bio dovoljan broj poslanika DPS-a i SDP-a sa sjevera za izglasavanje izmjena ovog zakona“, kazala je Đuraškovićeva.

Bralić je kazao da je taj dan imao neodložne porodične obaveze, da podržava zahtjeve bivših radnika i da će nakon praznika tražiti da se pronađe rješenje.

“Do sada se parcijalno pomagalo radnicima metalskog sektora ili samo nekog preduzeća. Moramo naći isto rješenje za sve kako ne bi bilo obespravljenih. Tražićemo vanrednu sjednicu sa samo tom tačkom dnevnog reda”, kazao je Bralić.

Iz SNP-a su saopštili da su njihova tri poslanika najavila da neće biti prisutna, zbog čega su tražili odlaganje glasanja. Naveli su da krivca za neusvajanje amandmana treba tražiti kod onih koji su ih ubjeđivali da će i bez njihova tri glasa biti usvojeni. Najavili su da će glasati za njih na vanrednoj sjednici. Tvrde da je jedan poslanik SDP-a sjedio na svom mjestu, ali je odbio da glasa. Šehović i Orlandić su samo nekoliko minuta ranije glasali za druge amandmane, ali ne i za ovaj.

Predsjednik Udruženja stečajaca Borislav Ćulafić kazao je da su dobili surovu novogodišnju čestitku od Skupštine i da su marionete sa sjevera izdale narod. On smatra da za sjever Crne Gore “neće i nema ko da zbori, da ustane i lupi šakom o sto i napusti vlast”.

Šehović: Ne glasam za neozbiljne predloge, prvo naći novac za to

Šehović je kazao da je glasao protiv predloga DPS-a, ali da se nije želio izjasniti o predlogu opozicije. On je naveo da je opasno i neozbiljno bez ikakve analize u Skupštini preko koljena prelamati i ugrožavati fiskalnu održivost države, a “da se ne zna odakle desetine miliona koje su potrebne za rješenja koja se predlažu”.

Po njemu, predlog DPS-a je problematičan jer rješava pitanje samo radnika u metalskoj industriji, a diskriminiše sve ostale i duboko je nepravedan.

“To DPS radi samo dan nakon što je sam premijer u parlamentu rekao da je parcijalan način rješavanja stvari pogrešan. Zato bi bilo jako interesantno da i o jednom i o drugom zakonu čujemo zvaničan stav Vlade”, istakao je Šehović.

On je kazao da drugi predlog nije mogao podržati jer se problem radnika sa sjevera treba rješavati, ali na ozbiljan i održiv način, uz obezbjeđenje novca.

“Oni koji olako predlažu takva rješenja ostavljaju utisak da njima i nije cilj da riješe problem radnika sa sjevera, nego da se poigraju sa njima i zloupotrijebe njihovu muku”, naveo je Šehović.

Rješenje za koje nije glasao su potpisima predložila i dvojica njegovih stranačkih kolega - Izet Bralić, koji nije bio u parlamentu, i Džavid Šabović.

GRO Radnik: Zašto nismo ravnopravni

Iz udruženja GRO Radnik iz Bijelog Polja juče su saopštili da su se nadali da će izglasavanje ove odluke biti jedna od pobjeda građana sa sjevera za njihov ravnopravni status u državi.

“Ali izgleda gubimo bitku za bitkom. Ne dobijamo ni dva odsto državne pomoći, oduzimaju nam se materijalna obezbjeđenja, zabranjuju nam da protestujemo, pa nas interesuje kome to odgovara naše iseljavanje? Kome odgovara uništavanje sjevernog regiona? Šta je cilj i pozadina svega ovoga?”, naveo je predstavnik radnika Svetozar Čabarkapa.

Bonus video: