Gošović: Staračka naknada ubuduće 50,20 eura

Kako je poručio, svaka država, koja se smatra državom socijalne pravde, dužna je da stvara uslove za dostojanstvenu starost svojih građana
58 pregleda 0 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Ivan Petrušić
Neven Gošović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.12.2014. 13:34h

Višemjesečni pokušaji poslanika SNP-a da dođe do povećanja iznosa staračke naknade konačno su urodili plodom. Poslednjeg dana jesenjeg zasijedanja prihvaćen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim je staračka naknada utvrđena u visini 50 odsto od najniže penzije u Crnoj Gori. Na taj način staračke naknade u buduće će se isplaćivati u visini od 50,20 eura na mjesečnom nivou, kazao je poslanik te partije Neven Gošović.

Kako je poručio, svaka država, koja se smatra državom socijalne pravde, dužna je da stvara uslove za dostojanstvenu starost svojih građana.

"Među tim kategorijama stanovništva, svakako se nalaze i staračka domaćinstva, poljoprivrednici koji su radni vijek proveli baveći se poljoprivredom, a nijesu ostvarili nikakva primanja, niti penziju, niti neko drugo materijalno obezbeđenje. Vlada se opredijelila da tim licima obezbijedi materijalnu pomoć u vidu staračke naknade u iznosu od 40 eura, koja nije mijenjana od 2009.godine“, kazao je Gošović.

Prema njegovim riječima, višemjesečni pokušaji poslanika SNP-a da dođe do povećanja iznosa staračke naknade konačno su urodili plodom.

"Poslednjeg dana jesenjeg zasijedanja prihvaćen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim je staračka naknada utvrđena u visini 50 odsto od najniže penzije u Crnoj Gori. Na taj način staračke naknade u buduće će se isplaćivati u visini od 50,20 eura na mjesečnom nivou“, rekao je Gošović.

Pravo na staračku naknadu u mjesecu novembru 2014. godine, u Crnoj Gori koristilo je 4.961 lice.

"Povećanje staračke naknade za 10,20 eura na mjesečnom nivou prestavljaće za ova lica najneophodnije poboljšanje njihovnog materijalnog položaja. A riječ je o staračkim domaćinstvima, koja danas održavaju u životu brojna udaljena sela kojima prijeti depopulacija i napuštanje“, ocijenio je Gošović.

Kako je dodao, Zakonom o budžetu za 2015. godinu nijesu predviđena sredstva za povećanje socijalnih davanja.

"Ali su jednoglasno prihvaćeni predlozi zakona podneseni od strane poslanika SNP-a kojima je obezbijeđeno da materijalna davanja iz socijalne i dječje zaštite, boračke i invalidske zaštite od 1. januara 2015. godine ne mogu biti umanjena, ako bi primjenom Zakonom utvrđenih parametara rasta odnosno pada zarada i rasta odnosno pada troškova života došlo do tzv. negativnog usklađivanja. Kada je već bilo evidentno da primjenom Zakonom utvrđenih parametara neće doći do pozitivnog usklađivanja, to je bio jedini način da se prava korisnika ovih materijalnih davanja zaštite bar na postojećem nivou“, zaključio je Gošović.

Bonus video: