Otvoren novi Ski centar Kolašin 1600, Radulović: Stvaranje uslova za razvoj sjevera zemlje

Direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić rekao je da ovaj ski centar, u koji je Vlada Crne Gore investirala 17 miliona eura, predstavlja, već poslije prve faze radova, najbolji primjer uspješne valorizacije turističkih potencijala
3281 pregleda 4 komentar(a)
Sa novootvorenog skijališta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa novootvorenog skijališta, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 16.02.2019. 13:33h

Novi crnogorski Ski centar Kolašin 1600, na mjestu na kojem su prije samo nekoliko godina bile šume i livade, primjer je uspješne valorizacije potencijala, materijalizacija politike Vlade Crne Gore i početak ubrzanog turističkog i sveukupnog razvoja Sjevernog regiona – poručeno je danas na svečanosti puštanja u rad žičare-šestosjeda u ovom zimskom centru.

„Ispunjen sam jednako ponosom i zadovoljstvom što danas, zajedno, prisutvujemo jednom od najboljih primjera materijalizacije politike Vlade Crne Gore kada je u pitanju stvaranje uslova za razvoj sjevera naše zemlje, unapređenje crnogorske turističke ponude i, naravno, stvaranja pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta i kvalitetniji život građana“ – rekao je na svečanosti ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić rekao je da ovaj ski centar, u koji je Vlada Crne Gore investirala 17 miliona eura, predstavlja, već poslije prve faze radova, najbolji primjer uspješne valorizacije turističkih potencijala, ali i naše sposobnosti da tako nešto izgradimo.

U skijališta Cmiljača, Žarski, Savin Kuk i Hajla – investiramo 100 miliona

„Iz pozicije direktora Uprave javnih radova naglašavam da je ovo skijališe, na koje možemo biti ponosni, rezultat uspješne saradnje naših inženjera i kompanija sa renomiranim inostranim partnerom. Ovim dokazujemo da smo sposobni da se uhvatimo i u koštac sa najzahtjevnijim projektima. Objekat bazne stanice prilagođen je potrebama posjetilaca, kao i zaposlenih, sa restoranom, administrativnim prostorijama, ambulantom i kompletnom pratećom opremom. Za potrebe skijališta izgrađena je nova putna, elektrotehnička u hidrotehnička infrastruktura. U toku druge faze projekta, koja je planirana da se završi do kraja naredne godine, skijalište će dobiti još šest kilometara staza. U planu je i izgradnja žičare kojom će biti povezana skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600, što će dodatno obogatiti turističku ponudu. Uprava javnih radova će i narednom periodu nastaviti sa realizacijom kapitalnih projekata Vlade Crne Gore, od kojih su projekti u oblasti turizma u vrhu naših priroteta. Samo u skijališta Cmiljača, Žarski, Savin Kuk i Hajla biće investirano više od 100 miliona eura, dok ćemo u jedan od najznačajnijih projekata za turističku valorizaciju sjevera – Đalovića pećinu, uložiti blizu 18 miliona eura“ – rekao je direktor Uprave javnih radova.

Direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović je podsjetio da je ova Vlada kao prioritet prepoznala turističku valorizaciju Sjevernog regiona Crne Gore u cilju unapređenja razvoja ovog područja i smanjenju razlike u razvijenosti između južnog i sjevernog regiona zemlje.

„U skladu sa tim, u novembru 2017. godine osnovano je privredno društvo Skijališta Crne Gore sa sjedištem u Mojkovcu, za upravljanje skijalištima Kolašin 1600 na području Opštine Kolašin, Jelovica na područiju opština Berane i Andrijevica, Cmiljača i Torine na području opštine Bijelo Polje, Žarski na području opštine Mojkovac, Planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi. Generalni koncept razvoja kompanije je valorizacija postojećih aktivnih skijališta i izgradnja novih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle, u skladu sa prostornim planovima za ta područja. Time će Crna Gora dobiti jedan od najvećih i najprestižnijih ski resorta u okruženju u okviru kojeg će biti izgrađena najsavremenija infrastruktura: hoteli, restorani, ostali pansionski i vanpasionski sadržaji, moderne žičare, a sve u cilju zauzimanja pozicije broj jedan na konkurentskom tržištu. Akcenat ćemo staviti i na unapređenju ljetnje ponude“ – rekao je direktor Skijališta Crne Gore.

Prilika mladima za rad i usavršavanje

Miloš Popović je poručio da će Skijališta Crne Gore biti generator razvoja turizma obogaćivanjem postojećih i stvaranjem novih turističkih proizvoda, te da će doprinijeti kontinuiranom razvoju zimskih i ljetnjih sportova, i pružati podršku potencijalnim budućim sportskim talentima, i unapređivati naše ljudske resurse.

„Na ovaj način kompanija Skijališta Crne Gore biće najbolji partner lokalnim samoupravama. Mladi ljudi ovdje će dobiti najbolju priliku za rad i usavršavanje u skladu sa najvišim svjetskim standardima. Pozivam vas da svi nastavite da podržavate relizaciju ovog grandioznog projekta, da se kroz nekoliko godina povnovo ovdje okupimo, a da povod tog našeg okupljanja ne budu samo razvojni projekti kojih će nesumnjivo biti, već i organizacija najvećih svjetskih kupova, za koje ćemo, sa ovakvim ubrzanim razvojem, nesumnjivo biti konkurentni“ – rekao je Popović.

CG je svjetski poznata po Primorju, sada će okrećemo Sjeveru

Ministar održivog razvoja i turizma podsjetio je da naša zemlja bilježi najbolje turističke rezultate u istoriji i da se sada širi interesovanje i za Sjever.

„Crnogorski turizam iz godine u godinu ruši rekorde, istovremeno diktirajući nove standarde koji nas motivišu da kvalitetno valorizujemo strateški potencijal prepoznat i u ovom regionu. Crnu Goru je u 2018. godini posjetilo 2,2 miliona turista, ili 200.000 turista više nego u 2017. godini; koji su ostvarili 13 miliona noćanja (milion više u odnosu na 2017.); prihodovali smo milijardu eura za 10 mjeseci 2018. godine. Ali ono što posebno raduje je da su prihodi koje su ostvarila planinska mjesta rasli po stopi koja je više od 2 puta veća od nacionalnog prosjeka“ – rekao je Radulović.

On je pozvao predsjednike opština Sjevernog regiona da prepoznaju priluku za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj biznisa jer je Vlada sada skoncentrisana na ovaj dio Crne Gore.

Bonus video: