Stečajci izvisili zbog jednog glasa

Amandman podržali opozicija, SDP i BS, ali svi njihovi poslanici nisu glasali. Nijedan poslanik DPS-a sa sjevera nije bio za amandman
68 pregleda 35 komentar(a)
Protest u Rožajama, Foto: NVO Gornji Ibar
Protest u Rožajama, Foto: NVO Gornji Ibar
Ažurirano: 29.12.2014. 06:40h

Skupština u subotu nije usvojila amandman na Zakon o penzijskom osiguranju koji je trebalo da olakša odlazak u penziju radnicima koji su zbog stečaja i propalih privatizacija ostali bez posla. Nedostajao je samo jedan glas.

Udruženja ovih radnika najavljuju da će se žaliti Ustavnom sudu, a jedna od mogućnosti su i protesti pred Skupštinom. Traže i da poslanici vladajuće koalicije sa sjevera, gdje je najviše radnika iz ove kategorije, otkažu poslušnost Vladi.

Amandman koji je predložila Partija udruženih penzionera, a formalno u skupštinsku proceduru predao poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić, svojim potpisima tada su podržali poslanici svih opozicionih partija, ali i SDP-a i Bošnjačke stranke. Ove stranke zajedno imaju 47 poslanika, a 41 je većina. Međutim, u subotu je sedam poslanika ovih stranaka “imalo važnija posla”, pa amandman nije prošao jer mu je falio jedan glas. Iz DPS-a niko nije bio za.

Predlog je predviđao da muškarci sa 30 godina staža i žene sa 25 iz ove kategorije imaju pravo na odlazak u penziju.

Usvojen je samo predlog DPS-a koji je tražio da ta pravila važe samo za radnike u metalskom sektoru. Iz DPS-a i Vlade su tvrdili da ovo pravilo ne može da važi za ostale jer bi opteretili Fond PIO. Na predlog Vlade do sada je, iz nekoliko puta, omogućen prijevremeni odlazak u penziju oko hiljadu i po radnika KAP-a, Rudnika boksita i Željezare i njenih pogona.

Prema procjenama, bivših radnika iz ostalih sektora, koji bi ispunjavali uslove, ima oko hiljadu. Predlagači su naveli da oni ne bi bili veliki teret za Fond PIO jer bi imali male penzije zbog neuplaćivanja doprinosa i osuguravanja na minimalnu zaradu. U obrazloženju je navedeno da bi im i to značilo jer većina njih sa 50 i 60 godina ne može naći drugi posao.

Iz NVO „Manjinski akcionari Gornjeg Ibra“ smatraju da je selektivno usvajanje izmjena Zakona o PIO diskriminacija radnika sa sjevera i nepoštovanje Ustava. Građane na takav način, smatra predsjednik te NVO Sadik Klimenta, ponižava vladajući DPS.

“Odavno se priča da je Crna Gora privatna država, ali mi smo toliko naivan narod pa smo se tek sada uvjerili da je to tako. Taktika premijera Mila Đukanovića da svoje poslanike drži u ropstvu, sve više izlazi na vidjelo, a potvrdilo se i prilikom glasanja za pomenuti zakon, kojim smo tražili da svi radnici koji su zbog stečaja ostali bez posla imaju iste uslove”, rekao je Klimenta. To je omogućeno samo bivšim metalcima čime je, prema Klimentinom mišljenju, pričinjena nepravda ostatku nacije.

“Neshvatljivo je da su poslanici DPS-a sa sjevera, posebno Šefkija Murić, Jasmin Šutković, Tarzan Milošević, Husnija Šabović prihvatili da glasaju protiv svog naroda koji ih je birao. Očigledno im je lakše da kada dođu u svoje gradove idu pognute glave, nego da stanu na strani pravde, a protiv Mila Đukanovića”, kazao je Klimenta.

SDP i BS da ne budu protiv države već da izađu iz vlade

Manjinski akcionari GIR-a su najavili da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak ocjene ustavnosti predloga zakona koji je predložio DPS. Narednih dana imaće sastanke sa predstavnicima svih radnika ugašenih preduzeća sa sjevera na kojoj će se dogovoriti o daljem djelovanju.

„Predložićemo da se organizujemo i nastanimo ispred zgrade Skupštine dok god ne isprave štetu koju su nam namijerno nanijeli. Pozivamo i sve poslanike koji su za državu Crnu Goru iz redova SDP-a i Bošnjačke stranke da izađu iz Vlade i time pokažu da nijesu za razbijanje Crne Gore na dva dijela, već za ravnopravnu jedinstvenu državu. U slučaju da ostanu u Vladi smatraćemo da su, pored DPS-a, protivnici državnosti i države Crne Gore.“

On je naglasio da su građani sjevera u svim sferama daleko ispod društvenog prosjeka, od zapošljavanja, primanja, uslova života.

„Ako su naša primanja i do pet puta manja od potrošačke korpe, gdje je tu socijalna pravda?“, naveo je Klimenta.

Bonus video: