Bivši radnici Željezare vraćaju dio otpremnina da bi se penzionisali

Radnici Željezare i njenih bivših pogona primili su otpremnine u iznosu od 15.000 do 23.000 eura
65 pregleda 5 komentar(a)
Veselin Perošević, Veljko Zvizdić, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Perošević, Veljko Zvizdić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.12.2014. 13:05h

Bivši radnici Željezare i njenih nekadašnjih pogona, koji su 2011. i 2012. godine proglašeni tehnološkim viškom i završili na Biro rada, dogovorili su se da vrate dio otpremnina kako bi i oni mogli da se penzionišu usvajanjem predloga izmjena Zakona o PIO.

Predloženim izmjenama bilo bi omogućeno penzionisanje radnicima koji su usled stečaja ostali bez posla.

„Razgovarali smo sa ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem i došli do dogovora da radnici koji su primili otpremnine vrate dio kako bi ispunili uslov za penziju. Naknadno će biti dređeno koji dio otpremnina će radnici morati da vrate“, kazao je Veselin Perošević.

Vraćanje otpremnina biće omogućeno u ratama, a pomenute izmjene bi trebalo da budu usvojene sjutra.

„Vraćanje otpremnina je na dobrovoljnoj osnovi i mi ćemo nakon praznika znati koliko radnika, od njih oko 160, je zainteresovano za vraćanje dijela otpremnina i koliki će taj dio biti“, kazao je Veljko Zvizdić.

Na isti način je grupa od 59 radnika Željezare i njenih bivših pogona prije vratila u prosjeku po šest hiljada eura, kako bi mogli da steknu pravo na penziju. Međutim, njima je tada isplaćeno i 14 zaostalih penzija, dok će sadašnji metalci danom donošenja zakona steći pravo na penziju.

Povraćaj dijela otpremnina se ne odnosi na 16 radnika Messera jer njima otpremnine u iznosu od 13 hiljada eura nije isplatila Vlada već poslodavac, ali će i oni biti obuhvaćeni novim zakonom.

„Očekujemo da se zakon sjutra izglasa. Čim smo postigli dogovor nadamo se da se zakon neće više povlačiti iz procedure i da će time biti završena ova naša priča“, kazao je Veselin Perošević.

Radnici Željezare i njenih bivših pogona primili su otpremnine u iznosu od 15.000 do 23.000 eura.

Bonus video: