EPCG i A2A: Investicije glavne ako bude novog ugovora

Da se parlament upozna i izjasni o eventualnom novom ugovoru sa italijanskim partnerima, predlog Bulajića (DF) i Damjanovića (SNP). Saglasna Pozitivna
2 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 26.12.2014. 06:22h

Socijaldemokratska partija smatra da nije nužno da se Skupština upozna sa eventualno novim ugovorom o nastavku partnerstva Vlade sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi (EPCG).

Strahinja Bulajić (DF) i Aleksandar Damjanović (SNP) u predlogu zaključaka povodom nedavno održanog kontrolnog saslušanja u vezi sa upravljanjem EPCG predložili su da se parlament upozna i izjasni o eventualnom novom ugovoru sa italijanskim partnerima. Petogodišnji ugovor ističe do kraja marta iduće godine, do kada je rok da se zna ostaje li A2A partner. U gotovo tromjesečnim pregovorima nisu uspjeli da se dogovore o uslovima rukovođenja većinski državnom EPCG. Gavni problem je gradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima. Italijani ne žele da finansiraju gradnju, već da se još neki investitor uključi u posao ili da eventualno finansiraju projekat sa EPCG do 49 odsto.

Veljko Zarubica (DPS) “Vijestima” je kazao da još nemaju stav o zaključcima o kojima će se odbor danas izjasniti. Nezvanično - u DPS-u procjenjuju da nema potrebe da se parlament bavi tim ugovorom pa zaključci vjerovatno neće proći.

Damir Šehović (SDP) rekao je “Vijestima” da bitni elementi eventualnog novog ugovora moraju biti dostupni javnosti što nužno ne mora podrazmijevati obavezu da se o njemu izjasni parlament, jer je njegovo sklapanje ustavna i zakonska obaveza Vlade. “Najvažnije je da Vlada u pregovorima sa A2A obezbijedi zaštitu državnog interesa, odnosno da u eventualnom novom ugovoru stvori pretpostavke za kvalitetnije poslovanje EPCG u narednom periodu, kao i za njen dalji razvoj kroz stvaranje preduslova za investicije u nove energetske objekte koji su Crnoj Gori neophodni, posebno za drugi blok TE Pljevlja”,naglasio je Šehović.

U zaključcima Bulajić i Damjanović ističu da je partnerstvo sa A2A (ugovor potpisan u septembru 2009. a preuzeli početkom 2010) imalo pozitivne uticaje na crnogorski energetski sektor, ali i nepoželjne, kao što je nepoštovanje zakonske regulative i postojećeg regulatornog okvira. To posebno u pogledu javnih nabavki, međusobnih odnosa povezanih subjekata i pružanje konsultantskih usluga. Od VDT je traženo da se izjasni da li je preko tih usluga nezakonito izvlačen novac iz EPCG, odnosno oko 15 miliona. Navode da poslije pet godina nisu u potpunosti ostvareni ciljevi iz ugovora, što mora biti posebno analizirano i utvrđeno sa svim posljedicama po ugovorene strane. Zabrinjava, dodali su oni, što je EPCG pod menadžerskim upravljanjem A2A bila neaktivna u pravcu gradnje energetskih obejakata, posebno drugog bloka TE Pljevlja sa kojim se kasni. Traže razvoj proizvodnog energetskog sektora uz poštovanje strategije razvoja energetike.

Tuponja: Ugovor za EPCG važan za građane

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja očekuje da, zbog značaja koji Elektroprivreda ima u cjelokupnoj privredi i značaja ugovora za život svih građana, odbor jednoglasno podrži zaključke da Skupština razmotri eventualni ugovor.

S obzirom na to da vladajuća koalicija neće podržati, to se neće desiti.

“Predlog zaključaka doživljavam kao predlog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet bez obzira na to ko ih je formalizovao. Njihova sadržina i smisao su u cilju da se štiti interes najvećeg privrednog kolektiva u kojem država ima većinsko vlasništvo, pa samim tim i interes države”, istakao je Tuponja.

On je podsjetio da posljednjih pet godina nije sve ostvareno na način kako je to bilo predviđeno ugovorom zbog čega su propuštene određene šanse, potrošen novac i vrijeme da se neke stvari brže realizuju.

Bonus video: