Upravnici i NVO o nacrtu Zakona: Često stečajeve vode isti sudija i upravnik

131 pregleda 1 komentar(a)
Debata, Privredna komora, Foto: Zoran Đurić
Debata, Privredna komora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.12.2014. 20:50h

Pomoćnik ministra ekonomije Dragan Kujović i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić ocijenili su juče da će predložene izmjene Zakona o stečaju učiniti racionalnijim i efikasnijim stečajne postupke, dok su im predstavnici NVO zamjerili što ih ranije nijesu konsultovali za sugestije već su javnu raspravu ograničili do 25. januara u vrijeme praznika.

„Uređen je dodatno način podnošenja prigovora na sve radnje stečajnog upravnika ili za izvršenje radnji koje on nije preduzeo“, kazao je Kujović juče na debati u Privrednoj komori.

Jovanić je naglasio da očekuju od zainteresovanih jake argumente za dodatne predloge i pohvalio je Vladu što je konsultovala stečajne sudije.

Ines Mrdović iz MANS-a kazala je da su stekli utisak da je Ministarstvo namjerno organizovalo raspravu tokom praznika kako bi se što manje zainteresovanih uključilo u debatu. Ona smatra da je niz predloženih rješenja problematičan, kao i da je propuštena prilika da se definiše u koliko stečajnih postupaka jedna te ista osoba može da postupa.

„U tom smislu dobro rješenje ima hrvatski zakon koji kaže da u najviše tri stečajna postupka kod jednog sudije može biti isti upravnik“, kazala je Mrdović.

Stečajni upravnik Ognjen Jovović kazao da su često izloženi stresu, da za postupke odgovaraju svojom imovinom i da često nemaju novca za obezbjeđenje imovine i finansiranje stečajnog postupka.

Nema sudija i upravnika sa sjeveroistoka

Predsjednik NVO “Stečajci” Borislav Ćulafić istakao da okruglom stolu ne prisustvuje nijedan sudija Privrednog suda u Bijelom Polju ili upravnik sa opustošenog sjeveroistoka Crne Gore.

„Organizatori žele da se ovo na brzinu usvoji. U radnoj grupi nije bilo civilnog sektora“, istakao je Ćulafić. On smatra da stečajni upravnici ne mogu postati volonteri „nakon 24 godina masakra nad privredom“.

„Nijedan krivični postupak nije pokrenut protiv stečajnih upravnika i sudija “, kazao je Ćulafić, i založio se da upravnici ubuduće budu profesionalna lica, a da se obavi reizbor stečajnih sudija .

Bonus video: