Italijani bi investitora za TE, da oni ne plaćaju

Italijani ne bi da finansiraju gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, a za gradnju TE kineske kompanije Powerchina Hubei i CMEC, te češka Škoda ponudile su 277 do 356 miliona eura
3 komentar(a)
Termoelektrana otvanje ponuda za drugi blok, Foto: EPCG
Termoelektrana otvanje ponuda za drugi blok, Foto: EPCG
Ažurirano: 24.12.2014. 15:11h

Pregovori Vlade i italijanske kompanije A2A o partnerstvu za Elektroprivredu (EPCG) biće nastavljeni početkom iduće godine, jer nisu uspjeli da se dogovore o uslovima rukovođenja većinski državnom EPCG.

"Pokušaćemo da se dogovorimo do kraja marta, kada ističe petogodišnji ugovor o menadžmentu , koji ima A2A. Glavni problem je gradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima”, saopšteno je “Vijestima” iz crnogorskog pregovaračkog tima.

Vlada i A2A daleko od dogovora za EPCG

Italijani ne bi da finansiraju taj projekat, a za gradnju TE kineske kompanije Powerchina Hubei i CMEC, te češka Škoda ponudile su 277 do 356 miliona eura.

"Oni bi uključili još nekog investitora za taj posao”, tvrde izvori “Vijesti”, a o tome je razgovarano na sastanku italijanske delegacije sa predstavnicima Vlade u ponedjeljak u Podgorici.

Prema nezvaničnim informacijama, navodno bi pristali na učešće u projektu do 49 odsto, ali da nisu glavni finansijer.

A2A, koji sada ima 41,7 odsto akcija, preuzeo je rukovođenje EPCG u martu 2010, a manjinski udio kupili su za oko 430 miliona krajem 2009. Nisu ispunili obaveze iz ugovora.

Bonus video: