Bivši radnici Željezare kreću put Podgorice

54 pregleda 19 komentar(a)
radnici Željezare, Foto: Svetlana Mandić
radnici Željezare, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.12.2014. 09:10h

Bivši radnici Željezare i njenih nekadašnjih pogona, koji su 2011.godine proglašeni tehnološkim viškom i završili na Birou rada, protestovaće danas ispred Skupštine zbog toga što nijesu uvršteni u predlog izmjena Zakona o PIO.

„Svi znaju da smo iz Željezare i njenih pogona otišli kao tehnološki višak, a ne svojom voljom. Morali smo uzeti otpremnine i otići na Biro rada. Posle godinu i po obećanog mi se vraćamo u Podgoricu da tražimo ista prava“, kazao je Veselin Perošević u ime oko 150 radnika sa Biroa rada.

Oni su se jutros okupili ispred „Sindčela“, a u 10,45 časova kreću vozom za Podgoricu.

„Nemaju para zato idemo vozom. Pred Skupštinu ćemo provesti čitav dan pa ćemo se upravljati prema situaciji. Tražićemo da nađu način i da nas danas prime ministri rada i socijalnog staranja i ekonomije, a ne kada se izglasa zakon i kada je sve završeno. Nećemo se micati ispred Skupštine dok se to ne riješi“, poručio je Perošević u ime okupljenih radnika.

Veselin Perošević

Bivši radnici Željezare i njenih pogona su nakon proglašenja tehnološkim viškom primili otpremnine i završili na Biro rada. Novi predlog izmjena Zakona o PIO kojim bi trebalo da bude omogućeno penzionisanje radnika koji su usled stečaja ostali bez posla ne uključuje i radnike sa Biroa jer su primili otpremnine.

„Sve što je bilo dogovoreno ispoštovali smo. Prva i osnovna stvar je bila da se ne pojavljujemo u medije što smo i uradili. Glavni smo pokretači podnošenja tužbe Ustavnom sudu, koja je odbijena, a mi to prećutno odobrili jer smo imali dogovor, a sada predloženim izmjenama isključuju radnike sa Biroa da idu u penzije pošto su primili otpremnine“, kazao je Perošević.

Bonus video: