Đukanović: Nikšić će uskoro biti stameni oslonac ekonomskog razvitka

Prema riječima Mila Đukanovića situacija u Nikšiću, posebno finansijska, je od formiranja nove vlasti mnogo stabilnija nego u prethodnom periodu
346 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2014. 20:13h

Danas je u Nikšiću zvanično predata na upotrebu obilaznica na potezu od Dukla do Vidrovana, a otvoreno je i rekonstruisano odjeljenje Opšte bolnice psihijatrija.

Sve to ispratio je predsjednik Vlade Milo Đukanović koji je bio u radnoj posjeti gradu pod Trebjesom.

Sa njim su bili i ministri održivog razvoja i turizma i saobraćaja, Branimir Gvozdenović i Ivan Brajović.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović kazao je da je obilaznica, duga deset kilometara, završena tri mjeseca prije roka i da je njena gradnja koštala 130 hiljada eura manje nego što je bilo opredijeljeno sredstava ugovorom (8,875 miliona).

Upotrebna dozvola za obilaznicu dobijena je 1.decembra.

"Sa prvom fazom Nikšić je dobio obilaznicu od 15 kilometara kojom praktično čitav tranzit usmjeravate da ne prolazi kroz grad, a oni koji idu ka Žabljaku dobijaju u vremenu i imaju sigurniju vožnju", kazao je Brajović.

Prema riječima Mila Đukanovića situacija u Nikšiću, posebno finansijska, je od formiranja nove vlasti mnogo stabilnija nego u prethodnom periodu, mada posao još uvijek nije završen jer, kako je kazao, Nikšić je bio jedan od oslonaca ukupnog ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore, ali je pretrpio posledice tranzicije i ekonomske krize.

"Mislim da smo postigli značajne rezultate i da se lagano stvaraju pretpostavke da ovaj grad ne samo ima obezbjeđenu finansijsku stabilnost nego da to bude temelj za dodatno dinamiziranje ekonomskog i društvenog razvoja ovoga grada i za njegov novi doprinos uzletu crnogorske ekonomije i crnogorskog društva u cjelini“, kazao je Đukanović.

Posebna pažnja u razgovoru sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbović posvećena je zbrinjavanju čvrstog otpada i otpadnih voda, kao i privrednim pitanjima.

Dobra okolnost je, smatra Đukanović, da se lagano konsoliduje privredna situacija u gradu, da su neki kapaciteti koje su uspjeli da sačuvaju kroz to krizno vrijeme lagano vraćaju u funkciju.

"Vjerujem da ima razloga za optimizam da kažemo da će Nikšić, ne zahvaljujući injekcijama sa strane i nikakvim vanrednim finansijskim ljekovima, nego zahvaljujući snazi svoje privredne inicijative uskoro opet biti stameni oslonac crnogorskog ekonomskog razvitka", kazao je predsjednik Vlade.

Grbović: Javno-privatno partnerstvo za rješavanje komunalnog otpada

Predsjednik Opštine je kazao da je posjeta iskorištena da se dogovore oko rješavanja nekoliko bitnih pitanja, kao što su povlačenje preostale tranše kredita za kolektor otpadnih voda kako bi isti početkom marta bio pušten u rad, reprogramiranje duga na ime neplaćenih poreza i doprinosa i treći je problem komunalnog otpada.

"Izašli smo sa idejom o javno privatnom paretnerstvu sa rješenjem komunalnog otpada kroz konverziju električne u toplotnu energiju i tu smo sa Gvozdenovićem došli do saglasja. Napravićemo zajednički tim koji će ovih dana utvrditi količine otpada u svim opštinama koje nam gravitiraju i nadam se da ćemo doći do povoljnog rešenja i da ovaj problem za ubuduće riješimo na pravi i kvalitetan način", kazao je Grbović.

Na psihijatriji se godišnje liječi više od 400 pacijenata

Rekonstrukcija odjeljenja psihijatrije koštala je blizu 145 hiljada eura a sredstva su obezbjeđena iz zaostavštine velikog humaniste Milorada Perovića i donacija privatnih preduzetnika.

"Objekat je sagrađen 1927. godine i imao je rang banovinske bolnice sa 26 kreveta. Od 1961. godine univerzitetski prof. i akademik dr Dušan Kosović u postojećem prostoru osniva psihijatrijsko odjeljenje koje danas raspolaže sa 28 bolesničkih postelja gdje se na godišnjem nivou liječi više od 400 pacijenata", kazao je direktor bolnice dr Ilija Ašanin.

Galerija

Bonus video: