SSCG: Grupa bivših funkcionera se lažno predstavlja, smjenjuju Nikčevića tri puta dnevno

Iz SSCG, na čijem je čelu generalni sekretar Marko Nikčević, saopšteno je da je ta radnička organizacija održala Kongres 15. novembra prošle godine i da u ovoj godini nije planirala održavanje Kongresa
7 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2014. 15:20h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) ocijenio je da je Kongres, koji su u utorak održali predstavnici dijela granskih sindikata koji su izašli iz te radničke asocijacije, bio nelegalan skup neformalne grupe građana, čije odluke i zaključci nemaju nikakvu važnost.

Iz SSCG, na čijem je čelu generalni sekretar Marko Nikčević, saopšteno je da je ta radnička organizacija održala Kongres 15. novembra prošle godine i da u ovoj godini nije planirala održavanje Kongresa.

„Pomenuta grupa bivših sindikalnih funkcionera SSCG, iako je prethodno bila obaviještena od Mnistarstva rada i socijalnog staranja da se kao takva ne može registrovati, nastavila je da obmanjuje javnost lažno se predstavljajući kao SSCG“, navodi se u saopštenju.

Vanredni kongres Saveza sindikata (SSCG), odnosno dijela granskih sindikata koji su se izdvojili iz te radničke asocijacije, za generalnog sekretara je u utorak izabrao predsjednika Sindikata uprave i pravosuđa, Duška Zarubicu.

Iz SSCG su kazali da je to što grupa predvođena bivšim dugogodišnjim sindikalnim funkcionerima pokušava da svoj “funkcionerski život” nastavi formiranjem nelegalnih i nelegitimnih organa, samo dokaz da su privilegije, koje su godinama uživali bez obzira na nagomilane probleme Saveza, bile i ostale njihov najveći motiv za ostanak u sindikatu.

“Nemamo ništa protiv da oni nastave svoj sindikalni angažman, ali način koji su odabrali nikako ne korespondira sa zakonskim okvirima. Očigledno da dugogodišnje navike kršenja Statuta SSCG sada prenose i na zakone Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Da pomenuti skup, kako su naveli, nije imao ništa zajedničko sa Kongresom jedne nacionalne sindikalne centrale, govori i podatak koji su saopštili, da su „razriješili generalnog sekretara Marka Nikčevića“.

„Pomenuta grupa inače smijenjuje Nikčevića tri puta dnevno, pa je navikao. S druge strane očigledno su toliko sigurni da im se Duško Zarubica neće miješati u lične interese i dirati privilegije, pa su ga zato valjda izabrali jednoglasno, bez protiv kandidata. Naravno, on to neće ni moći, makar kada je u pitanju SSCG, jer je bivši funkcioner, a oni više nijesu u mogućnosti da ostvaruju lične interese ni privilegije“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici SSCG su kazali da je to jedan od razloga zašto su pokrenuli reforme.

„Napominjemo da je 'razriješeni' Nikčević imao nekoliko protiv kandidata, kako na Kongresu Sindikata Uprave policije, tako i na Kongresu SSCG. Toliko o demokratskim procedurima izbora prvog čovjeka sindikata“, kazali su iz SSCG.

Iz SSCG su saopštili da sindikalni pokret na nacionalnom i međunarodnom nivou, ima svoje uređene strukture.

„O tome, uostalom, svjedoči i dopis koji je uputila Međunarodna organizacija rada (MOR), koji nedvosmisleno potvrđuje legitimitet SSCG”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: