Kraljičina plaža i Sveti Stefan: Nepoželjni poslovi Vlade prelaze u 2015.

U vladajućoj koaliciji bez saglasja o prodaji Kraljičine plaže kod Bara Arapima i ustupcima grčkom Adriatiku za grad-hotel Sveti Stefan. Opzicija protiv želja partnera Vlade
3 komentar(a)
Dubovica, Foto: Radomir Petrić
Dubovica, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.12.2014. 07:27h

Skupština Crne Gore do kraja ove godine neće se izjašnjavati o prodaji Kraljičine plaže (Dubovica) između Bara i Budve članici arapske Rojal grupe, kao ni promjeni uslova za izdavanje grad-hotela Sveti Stefan grčkom Adriatik propertisu.

To do sada nije uvršteno u dnevni red posljednje sjednice jesenjeg zasjedanja parlamenta, jer u vladajućoj koaliciji DPS - SDP nema saglasja o ugovorima za te poslove.

Opozicija (DF, SNP, Pozitivna) najavili su da neće glasati za prodaju Dubovice Arapima i izmjene ugovora sa Grcima.

Skupština od 1. januara do kraja februara ulazi u vanredno, nakon čega slijedi redovno proljećno zasjedanje. Vlada ima mogućnost da podnese zahtjev da se održi sjednica u vanrednom zasjedanju.

Premijer Milo Đukanović nedavno je kazao da očekuje da će biti više političke pameti i da će prestati opstrukcija projekta izgradnje turističkog kompleksa Kraljičina plaža - Dubovica.

Iz SDP-a je saopšteno da su protiv ugovora jer sadrži nezakonite odredbe. Sporno im je i što DPS želi da proda zemljište za oko 21 milion eura, odnosno po cijeni od 50 eura po kvadratu, to što je je rok zakupa dug - 90 godina i što bi pristup imali samo izabrani gosti. Predlažu da se ugovor povuče, lokacija urbanizuje, naprave konkretni planovi, pa da se objavi tender.

Zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, grčki Adriatik propertis iza kojeg je zvanično Petros Statis, traži da mu se smanji zakupnina za trećinu i produži rok zakupa ekskluzivnog dijela crnogorske obale. Grci bi da zakup bude 42 umjesto 30 godina, a za Kraljičinu plažu 90 godina, a da je kirija oko 30 odsto jeftinija.

Vlada ni prošle godine nije uspjela da nađe skupštinsku većinu za te želje Grka. Skupština o novim predlozima aneksa ne odlučuje od januara ove godine.

Bonus video: