U Skupštini oprečno o javnim nabavkama

Neposredno prije glasanja o predlogu zakona o javnim nabavkama Aleksandar Damjanović (SNP) ukazao je na amandman DPS -a koji je postao sastavni dio predloga zakona i koji omogućava Vladi da suspenduje zakon za projekte koje procijeni strateški važnim
0 komentar(a)
Skupština CG, Foto: Savo Prelević
Skupština CG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.12.2014. 21:04h

Namjera poslanika DPS -a i Vlade da se zakon o javnim nabavkama ne primjenjuje na razvojene projekte za koje izvršna vlast procijeni da su od strateškog interesa spriječena je večeras u Skupštini koja je usvojila nova rješenja kojima se uređuje oblast javnih nabavki.

Neposredno prije glasanja o predlogu zakona o javnim nabavkama Aleksandar Damjanović (SNP) ukazao je na amandman DPS -a koji je postao sastavni dio predloga zakona i koji omogućava Vladi da suspenduje zakon za projekte koje procijeni strateški važnim. Amandman su na odboru za ekonomiju prihvatili ministar finasija Radoje Žugić i Direktor Direkcije za javne nabavke Mersad Mujević čime je postao sastavni dio predloga zakona.

“To je najinteresantniji dio predloga zakona kojim se on u potpunosti obesmišljava”, istakao je Damjanović.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić tražio je od Mujevića da objasni logiku kojom se suspenduje zakon čiji je smisao da se kontrolišu veće cifre,. Dodao je da je država otvroila pregovore za poglavlje finasija i da predložemim rješenjem može upasti u probleme.

Mujević je rekao da su ranije psotojala izuzeća u zakonu kao što su za diplomatsko-konzularna predstavništva i vojne misije. Šef kluba DPS-a Milutin Simović tražio je da se za kratko odloži izjašanjavanje dok ne naprave konsultacije. Pošto je postojala mogućnost da se predlog ne usvoji DPS je odlučio da povuče amandman nakon čega je taj akt usvojen glasovima vladajuće većine.

Skupština nije usvojila izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći za 2013. godinu koji je pokazao da je najviše novca potrošeno za KAP (101 milin eura). Neusvajanje izvještaja ne znači i smjenu Komisije za kontrolu države pomoći.

Bonus video: