Đukanović: Sve energetske studije prikazuju Crnu Goru kao energetsku izvoznicu

Prema riječima Đukanovića, odnose Crne Gore sa Kinom i svim državama centralne i jugoistočne Evrope, karakretiše visok i kvalitetan nivo sveukupne saradnje
98 pregleda 9 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.12.2014. 18:07h

Crna Gora je u posljednjih deset godina utrostručila BDP po glavi stanovnika, i ostvarila priliv stranih direktnih investicija (SDI) više od pet milijardi eura, kazao je premijer Milo Đukanović na sastanku šefova vlada država centralne i istočne Evrope i Kine. Prema riječima Đukanovića, odnose Crne Gore sa Kinom i svim državama centralne i jugoistočne Evrope, karakretiše visok i kvalitetan nivo sveukupne saradnje.

„Godišnji sastanci šefova Vlada formata "16+1" već su postali prepoznatljivi kao transparentni i fokusirani na odabrane, aktuelne i biznis orjentisane teme i projekte. Iako je od zvaničnog uspostavljanja inicijative proteklo svega nekoliko godina, raduje činjenica da već danas možemo govoriti o konkretnim i vidljivim rezultatima saradnje između Kine i država centralne i istočne Evrope“, poručio je Đukanović. On je naveo da je ambicija da se politikama, zajedno sa partnerima iz međunarodne zajednice Crna Gora transformiše u brzorastuću ekonomiju, privlačnu investitorima i preduzetnicima, a građanima da se ponude nova i kvalitetnija radna mjesta i sigurnija egzistencija.

Crna Gora je nakon obnove nezavisnosti, dodao je on, promišljeno i dinamično krećući ka EU i NATO ciljevima prioritetno posvećena ekonomskom razvoju. „U posljednjih deset godina utrostručili smo BDP po glavi stanovnika, i ostvarili priliv stranih direktnih investicija (SDI) od oko preko 5 milijardi EUR. Iznos stranih direktnih investicija kod nas je, mjereno u odnosu na broj stanovnika kao i učešćem u BDP, među najvišim u Evropi“, rekao je Đukanović, navodeći da je Crna Gora, potpisivanjem ugovora o slobodnoj trgovini postala dio tržišta od preko 800 miliona stanovnika.

Kako je kazao, poreske stope su među najnižima u Evropi, 19 odsto, a porez na dobit i dohodak devet odsto. On je ukazao da po globalnoj konkurentnosti, u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, Svjetske banke, Frejzer Instituta, Crna Gora bilježi kontinuirani napredak. „Crna Gora, iako najmanja članica ovog kluba, jedan je od najaktivnijih učesnika. Iskoristili smo skoro deset odsto od ukupno opredijeljenih preferencijalnih kredita ovom regionu. Bili smo prisutni na gotovo svim skupovima koji su organizovani ovim povodom. Dodatno smo podstakli kineske kompanije da investiraju u Crnu Goru, ali i naše da izvoze svoje proizvode u Kinu“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, u nacionalnom planu razvoja, u skladu sa prirodnim potencijalima, interesovanjem investitora i dugoročnim ciljevima definisani su kao prioritetne sektore razvoja infrastruktura, energetika, turizam i proizvodnja hrane. „Razvoj turizma je oblast po kojoj se danas Crna Gora najbolje prepoznaje u savremenom svijetu. Prema procjenama Svjetskog savjeta za turizam i putovanja Crna Gora je rangirana kao prva po ukupnom rastu učešća putovanja i turizma u BDP sa 8,8 odsto godišnje u narednom desetogodišnjem periodu (2014-2024)“, rekao je on.

Prema riječima Đukanovića, izbor Crne Gore su visoko kvalitetni, održivi turizam, o čemu govore neke od investicija koje su realizovane ili su u fazi realizacije. „Planirane investicije u turizmu u narednom periodu iznose skoro 3 milijarde EUR, što je blizu nivou našeg BDP-a. Ovo je posebno značajno ako imamo u vidu da je u okviru kluba “16+1” 2015. proglašena godinom putovanja. Ne samo za turizam, već za ukupan razvoj naše zemlje i regiona, izgradnja infrastrukture predstavlja najvažniji preduslov“, rekao je Đukanović. On je podsjetio da je prije dva dana promovisan projekat auto puta Bar-Boljare i najavim početak izgradnje njegove prve dionice. „Projekat radimo sa renomiranim kompanijama iz NR Kine CCCC (China Communications Constraction Company) i CRBC (China Road and Bridge Corporation) uz podršku kineske Vlade i kineske Exim banke izraženu i kroz povoljne uslove finansiranja“, kazao je Đukanović.

To je, dodao je on, nesumnjivo najvredniji infrastrukturni projekat u dosadašnjem razvoju Crne Gore i jedan od najvažnijih preduslova za novu perspektivu Crne Gore i njen dinamičan ekonomski napredak. „Sa gradnjom autoputa ne stavlja se tačka na saobraćajno povezivanje sa regionom već naprotiv, tek započinje. U tom kontekstu veoma smo zainteresovani za rekonstrukciju pruge Bar-Beograd uz punu valorizaciju potencijala Luke Bar. Obnovu ove pruge sagledavamo kao dio šireg koncepta koji se nastavlja na već planirani projekat rekonstrukcije željezničke pruge Beograd – Budimpešta“, poručio je Đukanović.

On je naveo da sve energetske studije prikazuju Crnu Goru kao energetsku izvoznicu. „Sopstvenom proizvodnjom mi već pokrivamo sto odsto potrošnje. Počeli smo s realizacijom nekoliko velikih projekata koji su postavljeni tako da podržavaju naš srednjoročni rast“, rekao je Đukanović. Kako je precizirao, oni uključuju podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije, projekat italijanske Terne prvog crnogorskog elektroprivrednog sistema, vrijedan 800 miliona EUR čiji se završetak očekuje do 2017. godine, i izgradnju Termoelektrane Pljevlja II vrijedne oko 350 miliona eura.

To će, dodao je on, uvećati kapacitet proizvodnje za 30 odsto.

Bonus video: