IPARD like predstavljen u četiri opštine

"U razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima, predstavnici Ministarstva su razriješili brojne dileme poljoprivrednika, zainteresovanih da se prijave na poziv, kroz koji će im na raspolaganju biti ukupno 4,1 milion eura bespovratnih sredstava“, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
IPARD like, Foto: Obrad Pješivac
IPARD like, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 16.12.2014. 16:05h

Uslovi za konkurisanje za IPARD like poziv za dodjelu bespovratne podrške za investicije u porodična poljoprivredna gazdinstva predstavljen je proizvođačima iz Danilovgrada, Plužina, Kolašina i Mojkovca.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je prezentacijama projekta u te četiri opštine, organizovanim u okviru Info-kampanje za IPARD like, prisustvovao veliki broj poljoprivrednika koji su informisani o sektorima koji se podržavaju, prihvatljivim investicijama i koracima koje moraju ispoštovati za uspješno konkurisanje na poziv.

„U razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima, predstavnici Ministarstva su razriješili brojne dileme poljoprivrednika, zainteresovanih da se prijave na poziv, kroz koji će im na raspolaganju biti ukupno 4,1 milion eura bespovratnih sredstava“, navodi se u saopštenju.

Poziv je, kako su objasnili iz Ministarstva, fokusiran na mjeru investicija u poljoprivredna gazdinstva i podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. „Poljoprivrednim proizvođačima je savjetovano da iskoriste priliku da povećaju stočni fond, površine pod zasadima i usaglase gazdinstva sa propisanim standardima, ukoliko namjeravaju da šire i unaprijeđuju proizvodnju, jer će naredni poziv biti više fokusiran na preradu i marketing proizvoda“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da to znači da se kroz ovaj poziv neće podržavati izgradnja objekata za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao što su klanice, za šta su bili zainteresovani mnogi učenici prezentacija.

Iz Ministarstva su podsjetili da minimalni iznos investicija koje će biti podržan iznosi deset hiljada eura, a maksimalni 100 hiljada.

Podrška se daje nakon što se realizuje cjelokupna investicija, u iznosu od 50 odsto, sa mogućnostima da za određene kategorije poljoprivrednika bude i veća.

Poljoprivrednicima su, kako je saopšteno, predstavljeni i specifični kriterijumi za konkurisanje, odnosno uslovi koje moraju da zadovolje da bi uspješno konkurisali i bili podržani.

„S obzirom na to da je jedan od ciljeva mjere investicije u poljoprivredna gazdinstva ispunjenje standarda EU u pogledu zaštite životne sredine i dobrobiti životinja, predstavljeni su uslovi koje proizvođači moraju da zadovolje u vezi sa skladištenjem stajskog đubriva i objekata za stoku“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da se najčešće pitanje na dosadašnjim radionicama odnosilo na nemogućnost dobijanja povoljnih kredita i priznavanja imanja i objekata u ruralnim područjima kao kolaterala.

„Ministarstvo je već iniciralo uspostavljanje posebne kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda (IRF), pod povoljnim uslovima, upravo za kredite potrebne poljoprivrednicima za realizaciju investicije u okviru IPARD like“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako su podsjetili, ranije organizovalo niz sastanaka sa predstavnicima banaka u Crnoj Gori, u cilju upoznavanja sa potencijalima za investicije u sektoru poljoprivrede i umanjenja rizika zbog podrške države u iznosu od 50 odsto.

„Oni koji se bave poljoprivredom, a rade u nekoj firmi, mogu da konkurišu za sredstva podrške po ovom pozivu, ukoliko su njihova gazdinstva registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava, u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje porojekata, kao i u nekom od registara – Veterinarske, Fitosanitarne uprave i registrima Ministarstva, zavisno kojem poljoprivredom sektoru pripadaju“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva su naveli i da se potrebni obrasci za zahtjev za odobravanje projekata nalaze na sajtu tog Vladinog resora i u kancelarijama Službe za selekciju stoke i Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji.

Poljoprivrednicima je, kako su podsjetili, potrebno da pribave uvjerenje o kućnoj zajednici, posjedovne listove i ovjere dokumente.

„U slučaju da se želi angažovati konsultant za izradu biznis plana, kroz ovaj poziv to je prihvatljiv trošak od 600 eura, od čega je povraćaj 300 eura. Za pripremu planske dokumentacije za građevinske radove, prihvatljiv je trošak do hiljadu eura, od čega je povraćaj 500 eura. Svu neophodnu pomoć mogu dobiti u kancelarijama savjetodavnih službi“, navodi se u saopštenju.

Na prezentacijama je objašnjeno da se kroz IPARD like poziv podržavaju i alternativni izvori snadbijevanja vodom, nabavka sistema kap po kap i opreme iz uvoza, kao i da značajan broj početnika u poljoprivredi može da ispuni kriterijume poziva u sektorima biljne proizvodnje i svinjogojstva.

Poljoprivrednici su, kako je saopšteno iz Ministarstva, dobili i smjernice kome da se obrate za neophodnu dokumentaciju, vezanu za dozvole, projekte, ateste za plastenike.

Bonus video: