CBCG bi suđenje bez medija: Čuje li se priča, država je u opasnosti

Iz Centralne banke na čijem čelu je Radoje Žugić objasnili zašto traže da bude zatvoreno za javnost suđenje po tužbi bivše viceguvernerke Irene Radović, odluka suda očekuje se sjutra
15781 pregleda 19 komentar(a)
Irena Radović, Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović/ Luka Zeković
Irena Radović, Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović/ Luka Zeković
Ažurirano: 21.01.2019. 18:44h

Centralna banka (CBCG) smatra da bi bio narušen “životni standard građana, ekonomski sistem države u cjelini i bankarski sistem”, ako podgorički Osnovni sud medijima dozvoli da prate suđenja po tužbi bivše viceguvernerke Irene Radović koja je tu instituciju i guvernera Radoja Žugića tužila za mobing i diskriminaciju.

To, prema saznanjima “Vijesti”, piše u dokumentu koji je vrhovna monetarna institucija dostavila Osnovnom sudu.

Glavno ročište na kojem će sudija Mladen Grdinić saslušati Radovićevu i Žugića počinje sjutra, a dan kasnije kao svjedoci treba da se saslušaju viceguverneri Nikola Fabris i Miodrag Radonjić, izvršni direktor CBCG Radojica Luburić i bivši direktor sektora za kontrolu banaka Darko Bulatović.

Grdinić je “Vijestima” u petak kazao da će odluku o isključenju javnosti saopštiti kada počne glavno ročište.

Skupština je početkom jula prošle godine smijenila Radovićevu sa pozicije viceguvernera.

To je urađeno na predlog Savjeta CBCG koji je jednoglasno prihvatio inicijativu Žugića da se ona smijeni.

CBCG se u zahtjevu za isključenje javnosti pozvala i na to što je Radovićeva dostavila sudu Plan rada sektora za kontrolu i pružanje finansijskih usluga za 2018. i 2019. godinu, a što je, kako tvrde, tajni dokument.

Advokati CBCG i Žugića Miroslav Adžić i Tatjana Vujanović Vuksanović pozvali su se na Pravilnik o tajnosti podataka. Grdinić je tražio da mu se kao dokaz dostavi da li je plan zaveden u arhivi CBCG sa označenim stepenom tajnosti “interno” i da je potpisan od ovlašćenog lica, da bi mogao da odluči hoće li javnost isključiti sa suđenja.

Radovićeva je kazala da je predala draft (nacrt) tog plana koji nije zaveden pod nekim od stepena tajnosti predviđenih pravniilnikom CBCG - “tajno”, “povjerljivo” i “interno”.

“Vijesti” imaju uvid u Pravilnik CBCG o tajnosti podataka od 25. marta 2016. godine u kojem ni pod jednom od te tri oznake nema dokumenta koji je Radovićeva priložila uz tužbu.

Kako “Vijesti” saznaju, u obrazloženju za isključenje medija CBCG piše da kako bi “preduprijedili eventualna pogrešna tumačenja njihovog zahtjeva za isključenje javnosti pojašnjavaju da nemaju ništa protiv medija i njihovih predstavnika”.

“Uvjereni smo u neosnovanost tužbenog zahtjeva istog je svjesna i tužilja (Radovićeva) CBCG je institucija koja zasniva svoju poslovnu politiku na transparentnosti rada u maksimalnoj mogućoj mjeri. Međutim, ne smije se zanemariti činjenica da je CBCG po prirodi Ustavom dodijeljenih nadležnosti (član 143 Ustava Crne Gore) i funkcija, obavlja posao koji je u interesu svih građana Crne Gore kroz odgovornost za monetarnu i finansijsku stabilnost i funkcionisanje bankarskog sistema. Ovim CBCG doprinosi ekonomskoj stabilnosti i prospritetu Crne Gore. Zbog ovako važne uloge CBCG svako smetanje i nanošenje štete može direktno da se projektuje na bankarski sistem, ekonomski sistem u cjelini, a u konačnom i na životni standard građana. Obaveza CBCG je da pokuša da spriječi izlaganje riziku Crne Gore i njene građane, i to je jedini motiv predloga za isključenje javnosti”.

CBCG objašnjava i da je tužilja i za vrijeme funkcije prekršila odredbe Pravilnika “zbog isključivo jednog cilja nanošenja štete CBCG”.

“Pa kada je to učinila za vrijeme funkcije kada je za očekivati da bude primjer poštovanja propisa institucije u kojoj je bila funkcioner i da djeluje i radi u interesu te institucije, onda je potpuno opravdano da prvotužena (CBCG) od tužilje očekuje da nastavi kršenje propisa i zakona ove države”.

Iz vrhovne monetarne institucije, saznaju “Vijesti”, sudu su pojasnili da njihov predlog nije usmjeren samo na” isključenje javnosti kod provođenja dokaza koji sadrži terminski plan kontrole banaka jer je on već kompromitovan i javnosti učinjenim šest mjeseci”, već je namjera predloga da se javnost isključi iz cjelokupnog postupka jer “smatraju da postoji rizik kod očigledne namjere tužilje da odavanjem poslovnih tajni i tajnih podataka nastavi pričinjavanjem štetne posljedice za ostvarivanjem ciljeva i izvršavanjem funkcija CBCG, a da pričinjenu štetu kroz prozivanje predstavnika medija da prisustvuju svakom ročištu učini još većom”.

Žugić prije ročišta promijenio Pravilnik o tajnosti podataka

Pravilnik CBCG o tajnosti podataka od 25. marta 2016. donesen je za vrijeme mandata bivšeg guvernera Milojice Dakića, a Žugić ga je izmijenio 6. novembra 2018.

“Vijesti” imaju uvid u te izmjene koje su donijete dva dana prije pripremnog ročišta 8. novembra za suđenje po tužbi Radovićeve. Pod oznakom “povjerljivo” Žugić je dodao dokumenta - informacije o stanju sektora za pružanje finansijskih usluga i izvještaji o kontroli pružalaca finansijskih usluga.

Na spisku tajnih dokumenata su kvartalni izvještaj o poslovanju banaka koji razmatra Savjet CBCG, priručnici za obavljanje neposredne i posredne kontrole banaka, izvještaji o posrednoj kontroli banaka, dokument izrađen na osnovu konsultacija unutar CBCG, a u vezi sa tajnim dokumentom i odgovor na primjedbe banaka o neposrednoj kontroli

I odobravanje pomoći proglašeno tajnom

U Pravilniku o tajnosti podataka koji Žugić mijenja u novembru prošle godine pod oznakom povjerljivo je uključena i dokumentacija, akti i podaci koji prate proces odobravanja pomoći, a koji se odnose na zdravstveno i materijalno stanje.

“Dan” je 27. juna prošle godine objavio podatke da je u periodu od 19. januara 2017. do 5. aprila 2018. godine na račune Žugićevih sestara Radojke Bošković i Radmile Prelević, kao i njegovog sestrića Ivana Prelevića isplaćeno ukupno 4.100 eura. Radi se o ukupno pet uplata. Sve isplate obavljene su dok je guverner CBCG bio Žugić, a nema nikakvih podataka o tome koja je bila svrha ovih uplata.

Žugić je u izjavi za “Dan” rekao da “nije prvi put da se pomoć daje za članove užih i širih porodica, kao i za zaposlene u CBCG”.

Od Filipa i njegove kćerke do Draginje i VDT-a

Tatjana Vujanović Vuksanović, koja zastupa CBCG u sporu pred Osnovnim sudom, kćerka je bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića i odavno je zaposlena u CBCG. Žugić je nedavno, prema informacijama “Vijesti”, unaprijedio da zastupa CBCG u teškim sporovima.

Vujanović Vuksanović je udata za Sava Vuksanovića.

On je rođeni brat poslanice SDP-a Draginje Vuksanović koja je jedini poslanik opozicije koji je glasao u parlamentu da se Radovićeva razriješi sa pozicije viceguvernera.

Vuksanovićeva je supruga VDT-a Ivice Stankovića.

Bonus video: