Budva gasi firme koje prave minus

Prva na spisku je dobrovoljna likvidacija Budva holdinga, nekada najperspektivnijeg opštinskog preduzeća
115 pregleda 3 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2014. 18:09h

Opština Budva pokrenuće likvidaciju tri svoje firme i naložiti njihovo gašenje, Budva holding, TOB Co i Mediteran WTE, čime će se napokon staviti tačka na glavobolje iz prošlosti. Upravo te firme su prethodnih godina stvarale velike probleme opštinskoj administraciji zbog naslijeđenih milionskih dugova, kao i sumnjivih ugovora.

Prva na spisku je dobrovoljna likvidacija Budva holdinga, nekada najperspektivnijeg opštinskog preduzeća. Time se gasi san o jedinstvenoj kompaniji, koja je gazdujući opštinskom zemljom, trebalo da privuče investitore i ostvari milionsku zaradu. Ipak, nijedan od poslova, za proteklih šest godina, od kada firma postoji nije realizovan.

Opština Budva je još početkom 2008. osnovala Budva holding i bila je tov prva kompaniji takve vrste u Crnoj Gori, kojoj je dala na upravljanje tri miliona kvadrata svoje zemlje čija se vrijednost tada procjenjivala na više od 250 miliona eura. Samo nakon godinu, Opština je formirala i ćerku firmu Budva holding, kompaniju Adriatic holding kojoj je dala na upravljanje 10 atraktivnih parcela, vrijednosti oko 63 miliona eura.

Ni ova firma nije realizovala zacrtani cilj, privlačenje inostranih pratrnera na berzama, pa je tako i u njenom slučaju početkom janura 2012. pokrenut postupak dobrovoljne likvidacije, a potom je i zvanično ugašena.

Ono što je pozitivno je da cjelokupna opštinska zemlja, svih prethodnih godina, koja je ustupljena Budva hioldingu na gazdovanje i dalje se u katastarskoj evidenciji vodi na lokalnu upravu, nikada nije preknjižena bila na opštinsku firmu.

Pozitivno je i to što firma Budva holding nije napravila ni dugove, jer nije relizovala nijedan poslovni poduhvat, pa osim plata za par radnika, koji će uhljebljenje naći u nekom od opštinskih preduzeća, ili im biti isplaćena otpremnina, drugih troškova nema.

Jedan od ambicioznijih poslova bio je svakako onaj iz 2009. kada je Budva holding zaključila ugovor sa kuvajtskom kompanijom, odnosno njenom londonskom podružnicom DC Invest Limited, za gradnju luksuznog, prvog takve vrste hotela sa sedam zvjezdica, na lokalitetu Galija nadomak Svetog Stefana.

Budva holding je sa svoje strane dala sedam hektara, a zauzvrat je trebalo da ima akcije u budućoj kompaniji koja je trebalo da gradi hotelski kompleks. Ugovor je zvanično ove godine raskinut odlukom Skupštine opštine. Jedini posao, za koga se ne zna kako će se završiti, je izgradnje golf terena na brdu Spas.

Opština Budva je svojih 310 hiljada kvadrata unijela kao kapital u firmu „Montenegro Golf Course joint venture”, društvo koje je prije godinu i po osnovalo opštinsko preduzeće „Budva holding“ te kompanija R.E.B. u vlasništvu belgijskog biznismena Žan Luk Dumortijea. Plan je da se osim gofl terena izgrade i hoteli kao i renta vile.

Firma koja je organizovala Madonin koncert

Stavlja se tačka i na firmu “TOB CO” koju je prije osam godina osnovala Turistička organizacije Budva. Firma je već zatvorena prije dvije godine, kada je većina radnika dobila ili nova radna mjesta ili su uzeli otpremnine. Firma je bila zadužena za organizaciju brojnih muzičkih spektakala, među kojima i koncert pop dive Madone na Jazu. Tek nakon što je riješila kreditna dugovanja, uzet između ostalog i zbog organizovanja koncerata na Jazu, i na sebe preuzela servisiranje svih obaveza, Opština je pokrenula gašanje.

Otkupili postrojenje za desalinizaciju

Opština Budva ugasiće i firmu Mediteran WTE, u kojoj ima svoje vlasništvo, nakon što je preuzela obavezu da izmiri 650 hiljada eura suosnivaču kompanije. Firma je u protekle četiri godine gazdovala postrojenjem za desalinizaciju na rtu Zavala.

Sumom od 650 hiljada eura, nakon što je prije više od osam mjeseci Skupština opštine dala zeleno svjetlo, otkupljen je i dug od 1,4 miliona eura, nagomilan na ime ispostavljenih računa za preuzimanje vode, kao i stornirano izdavanje računa za još dva miliona eura. Time je postrojenje definitivno prešlo u vlasništvo gradskog Vodovoda.

Priču o postrojenju za desalinizaciju, od samoga početka pratile su brojne kontroverze, započela je firma Montenegro osmoza, sa kojom je još davne 2008. gradski Vodovod zaključio, više nego nepovoljan ugovor. Upravo taj ugovor, nanio je višemilionsku štetu Opštini, jer su svake godine na ime toga pristizali računi, za bukvalno miminalno utrošenu vodu.

Iako postrojenje nikada nije konstantno tokom cijele godine bilo u funkciji, već praktično samo tokom kritičnih ljeta 2008. i 2009. i to u par navrata, kada je grad ostajao bez vode, računi su uredno pristizali na adresu gradskog vodovoda, što je na kraju rezultiralo i sudskim sporom. Krajem 2010. odlukom SO lokalna uprava postaje vlasnik 49 odsto kapitala u preduzeću, preuzimajući na sebe garancije za kredit od 5,6 milion eura koji je uzela WTE Mediteran kod Hipo banke.

Bonus video: