Aligrudić: Ne bi bila šteta da se tender za Kraljičinu plažu poništi

"Usvojeni ugovor se razlikuje od predloženog, kupac se debelo obezbijedio i odajem im priznanje na veoma stručnim konsultantima nasuprot našoj popustljivosti. Iz svega ovoga proizilazi da je Kraljičina plaža kolateral za dovođenje stranih investitora po svaku cijenu"
268 pregleda 6 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.12.2014. 15:36h

Prodaja Kraljičine plaže po ugovoru koji su potpisali predsjednici opština Bar i Budva je kolateral za dovođenje stranih investitora po svaku cijenu, rekao je jedan od tri predstavnika Opštine Bar u tenderskoj komisiji za prodaju Kraljičine plaže Ranko Aligrudić.

Ističe da ne bi bila nikakva šteta da se taj ugovor, odnosno tender poništi.

On je podsjetio da je godinu dana čvrst u uvjerenju da ne treba prihvatiti Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem za lokalitet Kraljičina plaža. Aligrudić je, ne navodeći imena, objavio da je samo jedan predstavnik Bara (Dragan Simović kao predsjednik Komisije ) bio za postignuti tekst ugovora, dok su druga dvojica (Aligrudić i Osman Subašić iz SDP) bili protiv.

"Treba da se ponšiti tender, napravi infrastruktura do Dubovice, da se ona pokrije DUP-ovima i da se onda prodaje po neuporedivo višoj cijeni", istakao je Aligrudić, član predsjedništva PZP.

On je na konferenciji za novinare rekao da je svoje protivljenje ugovoru o prodaji iskazao pisanim putem članovima Komisije 6. decembra 2013, te da je do sada, shodno potpisanoj Izjavi o povjerljivosti, bio u nemogućstvu da javno iznosi stavove, a da sada to radi pozivajući se na javni interes.

Ranko Aligrudić

On je dodao da je u samom konstituisanju konkursnih uslova njemu lično bilo mnogo nedoumica za koje nije dobijao objašnjenja.

"U odluci SO Budva o prodaji zemljišta navodi se da će tender voditi međuopštinska komisija, što je i u Vladinom zaključku o prodaji, dok je u odluci SO Bar navedeno da će to raditi mješovita Komisija, dakle, u kojoj će biti i predstavnici Vlade, kako je na kraju i bilo. Nijesam dobio odgovor kako je došlo do toga. Takođe u budvanskoj odluci se navodi da se nijedna ponuda ispod 50 eura po kvadratnom metru neće uzimati u obzir, a ta odredba je uvrštena kao minimalna tenderska ponuda. Podsjećam da smo imali dvije procjene Komisije Uprave za nekretnine da je za to zemljište cijena prvo 73, a onda 63 eura. I šta se desilo, bila je samo jedna ponuda koja je podnijeta u posljednji momenat, od 50 eura za kvadrat", dodao je Aligrudić.

Kupac je, nastavlja Aligrudić, u SWOT analizi kao problem identifikovao da na zemljištu ima više titulara - Bar, Budva i Morsko dobro, pa je "ušao u pregovore sa Vladom i tako je dezavuisana nadležnost Komisije".

Dalje, trebala su biti potpisana tri ugovora "ali, oni su izdejstvovali da sva tri budu u jednom". U pregovaračkom procesu, kako ističe Aligrudić "sa naše strane ispoljena je snishodljivost, imali smo lošu pregovaračku poziciju i nijesmo ispoštovali rokove, što se direktno odražavalo na proces pregovora".

"Da smo bili tačni sa rokovima, bilo bi mnogo manje izvoljevanja. Ističem da je rad Komisije do početka pregovora bio zaista jako dobar, a da od početka pregovora donosi nešto drugo. Usvojeni ugovor se razlikuje od predloženog, kupac se debelo obezbijedio i odajem im priznanje na veoma stručnim konsultantima nasuprot našoj popustljivosti. Iz svega ovoga proizilazi da je Kraljičina plaža kolateral za dovođenje stranih investitora po svaku cijenu", naglasio je Aligrudić.

On je rekao da su na pregovore sa Rojal grupom u Istanbul i Abu Dabi išli predsjednik Komisije Dragan Simović i po jedan predstavnik Budve i Vlade, a da su ostali članovi Komisije bili naknadno obavještavani o toku pregovora.

Opisujući koliko se kupcu izlazilo u susret, Aligrudić je naveo da su za Dubovicu izborili status izolovanog hotel rizorta, što je suprotno propisima koji dozvoljavaju najviše režim kontrolisanog pristupa.

"Tražili su i bukvalno dobili status eksteritorijalnosti za ovu lokaciju i zonu Morskog dobra, bez obzira što ni Vlada ni opštine Bar i Budva nijesu nadležne za neka obećanja i garancije", naveo je Aligrudić.

Bonus video: