Vlada očekuje da će živnuti Željezara i KAP i da će im trebati više struje

0 komentar(a)
struja, Foto: Shutterstock
struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2014. 06:35h

Vlada je utvrdila predlog energetskog bilansa za narednu godinu kojim je planirana veća potrošnja KAP-a i Željezare u odnosu na ovogodišnje procjene.

“Planirana potrošnja KAP-a u narednoj godini veća je od procjene ostvarenja u ovoj godini za 34,5 odsto, a Željezare 186 odsto”, kazao je nakon sjednice Vlade pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović.

On je rekao da je u narednoj godini bruto potrošnja planirana na 3,56 hiljada gigavat sati (GWh) što je 10 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini.

“Taj iznos se pokriva proizvodnjom iz sopstvenih izvora oko 3,2 hiljade GWh i neto uvozom 365 Gwh. Proizvodnja električne energije u malim elektranama planirana je na 60 GWh, zbog ulaska u pogon novih malih elektrana. Gubici u distributivnoj mreži planirani su na 268 GWh odnosno 11 odsto”, naveo je Čanović.

Vlada je usvojila i Informaciju o pripremi predloga plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine. Usvojen je i predlog izmjena zakona o PIO koji će omogućiti da se penzije ponovo usklađuju sa inflacijom.

Portparol Ministarstva finansija Marija Radenović imenovana je za pomoćnika ministra za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći. Tu funkciju je pokrivala Nataša Kovačević kojoj je prestao mandat.

Bonus video: