Budva i Bar Arapima daju milion i po za puteve

Opštine Budva i Bar finansiraće sa 1,5 miliona izgradnju infrastrukture na Dubovici
86 pregleda 6 komentar(a)
Kraljičina plaža Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kraljičina plaža Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.12.2014. 18:30h

Opština Budva predvidjela je da će naredne godine potrošiti 1,5 miliona eura za gradnju putne i ostale infrastrukture na lokalitetu Dubovica u zaleđu Kraljičine paže, na razmeđu sa barskom opštinom. Riječ je o zemljištu iza Kraljičine plaže oko čije prodaje se „lome koplja“ u vladajućoj koaliciji DPS - SDP.

Arapski konzorcijum „Royal grupa“ je jedini dostavio ponudu za kupovinu atraktivne neurbanizovane lokacije iza djevičanske plaže od 42,3 hektara, za koju je spreman da plati ukupno 21,18 miliona eura, od kojih bi Budva trebalo da inkasira 11,74, a Bar 9,4 miliona eura.

Opoziciona SNP u Budvi, juče je zatražila da se pod hitno, kako iz Plana investicija izbriše stavka gradnje putne infrastrukture, tako i iz budžeta za narednu godinu, da će grad inkasirati milionsku svotu.

Na javnoj raspravi povodom nacrta budžeta za narednu godinu, koji je projektovan na 41,3 miliona eura, šef odborničkog kluba SNP Mijomir Pejović kazao je da je nemoguće planirati ni zaradu od prodaje, kao ni gradnju puteva, kada ugovor o prodaji zaleđa Kraljičine plaže nije ratifikovan u republičkom parlamentu.

On je pitao sekretara za privredu i finansije Mihaila Đurovića, inače lidera SDP-a, da li je projekcijom budžeta u kome je naveo kao stavku da će se 11 miliona prihodovati od zemlje na Dubovici, dao podršku prodaji Kraljičine plaže, uprkos stavu partije kojoj pripada.

Pejović se usprotivio da se izdvajaju milionska sredstva za gradnju puteva Arapima , kada se zna da toliko puteva na području budvaske opštine nije urađeno.

Uz objašnjenje, da su se budvanska i barska opština obavezela ugovorom da izgrade infrastrukturu do Kraljičine plaže, za šta su i jedna i druga lokalna uprava za narednu godinu opredijelile po 1,5 miliona eura, Đurović je kazao da to što je uvrstio u budžet prodaju zemlje, ne znači i njegov stav prema prodaji.

Đurović je pojasnio da je ugovor o prodaji zemlje, koji je potpisao predsjednik Opštine Budva, predviđeno da će opštine Budva i Bar po pola da finansiraju dio komunalnog opremanja lokaliteta Dubovice.

Pare namijenjene sportskim ekipama ubuduće će davati za socijalu

Da su mjere štednje i dalje na snazi u Budvi, potvrđuje i to da će naredne godine biti izdvojeno 200 hiljada eura manje za finansiranje sportskih klubova. Sekretarka za društvene djelatnosti Rajka Špadijer, što je ponovila i na jučerašnjoj javnoj raspravi, zatražila je da se umanji iznos za sport, a pare preusmjerene za socijalna davanja i zdravstvenu zaštitu.

Bonus video: