Arapi iz Dubaija već obišli zemljište na Lugovima

Staromještanske porodice, dobile su u budvanskom katastru borbu, kada im je prije godinu i izdato rješenje da se zemlja uknjiži na njih
5 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.12.2014. 14:46h

Opština Budva mogla bi da pronađe strateškog investitora za gradnju hotelsko- apartmanskog kompleksa na lokalitetu Lugova na samom ulazu u grad, mjestu gdje se trenutno nalazi fudbalski stadion kluba “Mogren”.

Riječ je o jednoj od najtraktivnijih lokacija, koju potražuju bivši vlasnici, a isto tako dugo godina je bila predmet i kod specijalnog tužioca zbog načina na koji je zemlja, koja je povjerena fudbalskom klubu na upravljanje, “završila” u privatnim rukama.

Da postoji interesovanje potvrdio je i gradonačelnik Lazar Rađenović, navodeći da “nove inspiracije i izazovi za investitore su i valorizacija gradskog stadiona, gdje je predviđena izgradnja hotelskog kompleksa, a već postoji interesovanje najprestižnijih svjetskih kompanija“.

Već se spekuliše da su oko na Lugove bacili i arapski investitori iz Dubaija, koji su se već upoznali sa mogućnostima lokacije.

Staromještanske porodice, dobile su u budvanskom katastru borbu, kada im je prije godinu izdato rješenje da se zemlja uknjiži na njih, što su potom tužbom osporile Opština, hotelska grupa „ Budvanska rivijera“ i FK “Mogren“.

Ipak, da bi mogla da pronađe investitora, Opština, će morati da pronađe zajednički jezik sa mještanima i obešteti ih.

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koja je poslije Drugog svjetskog rata eksproprisana od porodica Ivanovići Rajković da bi potom bila ustupljena FK „Mogrenu“ kada su izgrađeni i stadioni, kao privremeni objekti.

Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su pozivajući se na zakon o deeksproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za nekretnine. Sporno zemljište u proteklih pet godina prate brojne kontroverze, oko promjene vlasništva, te je i predmet istrage specijalnog tužioca za organizovani kriminal. Bura u javnosti izbila je nakon namjere Opštine da prilikom profesionalizacije kluba “Mogren” ustupi im 1,2 hektara na Lugovima i 80 hiljada kvadrata u Dubovici.

Upravo ta dva kompleksa, Opština je dala ovom klubu na upravljanje još prije sedam godina.

Zemlja je procijenjena na 21 milion eura, što je bio ujedno i osnivački kapital novoosnovanog kluba.

Međutim, nakon jakog medijskog pristiska, te protesta opozicije i bivših vlansika, opštinska vlast je tu odluku „skinula“ sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja.

Prethodno je FK „Mogren“, raskinuo ugovor sa inostranim partnerima, sa kojima je bio formirao novo preduzeće, kojem je zemljišni kompekls na Lugovima bio uknjižen, a namjera je bila da se na toj lokalciji gradi apartmansko-hotelski kompleks kao i stadion.

Ucrtane kule bliznakinje

Ugovor koji je zaključio prije četiri godine “Mogren” sa dvije inostrane firme, formirajući novu kompaniju „Novastar investment“, još je predmet istrage tužilaštva. Cijeli zavrzlamu, početkom prošle godine prekinula je Opština, koja oba zemljišna kompleksa, nakon punih šest godina ponovo vraća u svoje vlasništvo.

Na Lugovima su Detaljnim urbanističkim planom “Budva- centar“ ucrtane su dvije kule bliznakinje od 11 spratova, a FK “Mogren” je još prije godinu i po godine dobio urbanističko-tehničke uslove i pokrenuo proceduru za dobijanje građevinske dozvole.

Bonus video: