Predstavnici sindikata počeli šrajk

Zarubica je saopštio da je sa Pejovićem uspio da uđe u kancelarije koje se nalaze na trećem spratu zgrade u kojoj je smješten SSCG i da će tu, vjerovatno ostati preko noći
125 pregleda 0 komentar(a)
Duško Zarubica, Sindikat pravosuđa, Foto: Boris Pejović
Duško Zarubica, Sindikat pravosuđa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2014. 11:02h

Predsjednici sindikata uprave i pravosuđa i finansijskih organizacija, Duško Zarubica i Krsto Pejović, počeli su štrajk zbog zabrane ulaska u prostorije Saveza sindikata (SSCG).

Predstavnici više od 20 granskih sindikata, koji traže smjenu generalnog sekrtetara SSCG Marka Nikčevića, odlučili su da počnu štrajk, jer je Glavni odbor te radničke asocijacije odlučio da im zabrani ulazak u sindikalne prostorije.

Zarubica je saopštio da je sa Pejovićem uspio da uđe u kancelarije koje se nalaze na trećem spratu zgrade u kojoj je smješten SSCG i da će tu, vjerovatno ostati preko noći.

„Uspjeli smo da probijemo blokadu i uđemo u kancelarije na trećem spratu. Ispred je privatno obezbjeđenje i ograničena nam je sloboda kretanja“, kazao je Zarubica agenciji Mina-business.

Predstavnici 14 granskih sindikata i osam sindikalnih povjereništava sredinom oktobra su na Skupštini SSCG izglasali nepovjerenje Nikčeviću. Oni su odlučili da predsjednik opštinskog povjereništva Budve, Radomir Milić, bude vršilac dužnosti generalnog sekretara do Vanrednog kongresa, koji je zakazan za 18. decembar.

Predstavnicima granskih sindikata, koji su krajem oktobra podnijeli zahtjev Ministarstvu rada i socijalnog staranja za registraciju i upisivanje imena novog generalnog sekretara, nije dozvoljen ulaz u prostorije SSCG.

Oni su ranije saopštili da je postojeće stanje u SSCG posljedica samovolje Nikčevića, dok su prostorije sindikalne asocijacije pod zaštitom privatnog obezbjeđenja.

Granski sindikati su, kako je objašnjeno, sazvali Vanredni kongres jer je rukovodstvo koje ne podržavaju pokušalo da krivotvorenjem Statuta SSCG omogući formiranje političke partije, zloupotrijebilo novčanih sredstava, blokiralo rada sindikalnih organa na svim nivoima i pokušalo da razbije sindikalne organizacije i granske sindikate.

Njihovi predstavnici tvrde i da je Skupština, na kojoj je izglasano nepovjerenje Nikčeviću, legalno sazvana i da su na njoj učestvovali članovi koji su mjesec ranije izglasali izmjene i dopune Statuta SSCG, koji je bivše rukovodstvo kasnije krivotvorilo u Službenom listu.

Bonus video: