Zaposlenima u CBCG zabranjeno korišćenje dijela IT tehnologija

Žugić ograničio pristup eksternim e-mail domenima i online servisima za dijeljenje podataka iz mreže vrhovne monetarne institucije, printscreen funkcionalnosti na računarima zaposlenih i korišćenje cd/dvd drajva na računarima zaposlenih
3421 pregleda 6 komentar(a)
Sve više tajnih dokumenata: CBCG, Foto: Luka Zeković
Sve više tajnih dokumenata: CBCG, Foto: Luka Zeković

Centralna banka Crne Gore (CBCG) kojom rukovodi guverner Radoje Žugić od juče je zabranila zaposlenima pristup eksternim e-mail domenima i online servisima za dijeljenje podataka iz mreže vrhovne monetarne institucije, printscreen funkcionalnosti na računarima zaposlenih i korišćenje cd/dvd drajva na računarima zaposlenih.

Prema saznanjima “Vijesti”, to je urađeno na zahtjev Direkcije za upravljanje operativnim rizikom, bezbjednošću i kontinuitetom poslovanja.

Na čelu IT sektora je Ivan Bošković koji je sestrić Žugića.

Iz vrhovne monetarne institucije su potvrdili informacije “Vijesti”. Kako su zvanično kazali te "aktivnosti su dio kontinuiranih napora CBCG usmjerenih na podizanje nivoa bezbjednosti informacija".

"Ove i brojne druge aktivnosti predstavljaju implementaciju Politike bezbjednosti informacija CBCG. Prva verzija tog dokumenta utvrđena je u septembru 2012. godine, a posljednji put je ažurirana 29.03.2018. godine. Politika bezbjednosti informacija CBCG je u potpunosti usklađena sa međunarodnim standardima bezbjednosti informacija iz ISO/IEC 27000 serije (koji su implementirani i kroz zakonsku regulativu u Crnoj Gori) i kompatibilna sa konceptom bezbjednosti informacija koji se primjenjuje u okviru Evropske unije. U skladu sa ovim dokumentom, zaposleni su obavezni da sve resurse informacionog sistema CBCG koriste u poslovne svrhe, na odgovoran i produktivan način. Korišćenjem sistema elektronske pošte CBCG isključivo u poslovne svrhe i zabranom servisa koje pominjete potvrđuje se odgovoran odnos prema bezbjednosti informacija, a prava zaposlenih ni u kom slučaju nijesu narušena", kazali su u CBCG.

Iz te državne institucije tvrde da je takav pristup zastupljen i u drugim centralnim bankama, kao i mnogim ostalim organizacijama koje se bave poslovima gdje bi narušena bezbjednost informacija imala nesagledive posljedice.

Žugić je 6. novembra prošle godine izmijenio Pravilnik CBCG o tajnosti podataka od 25. marta 2016. donesen za vrijeme mandata bivšeg guvernera Milojice Dakića.

Pod oznakom “povjerljivo” dodao je dokumenta - informacije o stanju sektora za pružanje finansijskih usluga i izvještaji o kontroli pružalaca finansijskih usluga. Na spisku tajnih dokumenata su kvartalni izvještaj o poslovanju banaka koji razmatra Savjet CBCG, priručnici za obavljanje neposredne i posredne kontrole banaka, izvještaji o posrednoj kontroli banaka, dokument izrađen na osnovu konsultacija unutar CBCG, a u vezi sa tajnim dokumentom i odgovor na primjedbe banaka o neposrednoj kontroli.

U Pravilniku o tajnosti podataka pod oznakom “povjerljivo” je uključena i dokumentacija, akti i podaci koji prate proces odobravanja pomoći, a koji se odnose na zdravstveno i materijalno stanje.

Bonus video: