Reeksport mesa povećan za 30 miliona

U izvještaju Monstata se vidi da je za ovih deset mjeseci uvoz iz Holandije povećan sa 23 na 53 miliona. Bijelorusije nema na spisku zemalja već se nalazi u “ostalim” gdje je izvoz povećan sa 25 na 60 miliona
50 pregleda 3 komentar(a)
meso, Foto: Boris Pejović
meso, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.12.2014. 18:55h

Povećan je izvoz mesa i prerađevina za čak sedam puta sa 6,5 miliona u periodu januar-oktobar prošle godine na 39,4 miliona eura u istom periodu ove godine.

Međutim, iz izvještaja Monstata je vidljivo da nije riječ o izvozu domaćeg proizvoda jer je istovremeno i uvoz mesa i prerađevina povećan za 30 miliona sa 72 na 103.

Veterinarska uprava carinske unije Rusije, Bijelorusije i Kazahstana je prije 20-ak dana zabranila uvoz mesa i prerađevina iz Crne Gore. Razlog je to što su crnogorske firme reeksportovale meso iz država EU kojima je Rusija uvela sankcije kao odgovor na ukrajinsku krizu.

Predstavnici ove uprave su izjavili da je primijećen veliki uvoz mesa iz Crne Gore u količinama koje ona ne može da proizvede, kao i da je riječ o reeksportu proizvoda iz Holandije i da je sami uvoz obavljen preko Bjelorusije.

U izvještaju Monstata se vidi da je za ovih deset mjeseci uvoz iz Holandije povećan sa 23 na 53 miliona. Bijelorusije nema na spisku zemalja već se nalazi u “ostalim” gdje je izvoz povećan sa 25 na 60 miliona.

Bonus video: