Zakon o energetici uradiće do marta

Najveće zamjerke iz nevladinog sektora su što se potrošačima i dalje namaće obaveza plaćanja gubitaka na mreži, da izmjene ne obezbjeđuju dovoljnu nezavisnost Regulatorne agencije za energetiku (RAE), čiji Odbor određuje cijene struje, kao i to što Skupština neće moći da smijeni njegove članove
0 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Savo Prelević
Vladimir Kavarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2014. 18:01h

Predlog zakona o energetici biće razmatran u prvom kvartalu (januar-mart) naredne godine, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Naveli su da radna grupa intenzivno radi na pripremi ovog zakona jer je tokom javne rasprave o njegovom nacrtu, koja je trajala od 4. avgusta do 15. septembra, stiglo više od 350 komentara, kao i veliki broj sugestija od Sekretarijata Energetske zajednice.

“Obrada pristiglog materijala još je u toku, s obzirom na to da je dostavljene komentare i predloge neophodno uzeti u obzir prilikom formulisanja konačnog stava u vezi sa predlogom zakona. Ministarstvo ekonomije je u programu rada Vlade Crne Gore za 2015. godinu, koji će biti usvojen do kraja ove godine, predložilo da Zakon o energetici bude razmatran i usvojen u prvom kvartalu sljedeće godine”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije kojim rukovodi Vladimir Kavarić.

Komentare i sugestije dostavili su predstavnici Unije poslodavaca, Regulatorne agencije za energetiku, Uprave za inspekcijske poslove, Elektroprivrede, Montenegro Business Alliance, Crnogorskog operatora tržišta električne energije, Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Privredne komore, Jugopetrola, Porto Montenegra, Terne Crna Gora, Plantaža, Javnog preduzeća Grijanje Pljevlja, grupe građana iz nevladinog sektora,Daliborke Uljarević, Steva Muka i Gorana Đurovića, kao i Momira Škopelje.

Najveće zamjerke iz nevladinog sektora su što se potrošačima i dalje namaće obaveza plaćanja gubitaka na mreži, da izmjene ne obezbjeđuju dovoljnu nezavisnost Regulatorne agencije za energetiku (RAE), čiji Odbor određuje cijene struje, kao i to što Skupština neće moći da smijeni njegove članove.

Zamjerke su i da se za RAE ostavlja prostor da paušalno određuje regulatorni prihod što na kraju utiče na cijenu struje za potrošače. Uljarević, Muk i Đurović predložili su da proceduru izbora članova Odbora RAE vodi skupštinski Administrativni odbor jer je procedura u kojoj Vlada predlaže kandidate podložna uticajima. Smatraju i da treba ograničiti zapošljavanje službenika u RAE koji su ranije radili u energetskim kompanijama koje sada treba da kontrolišu. Tražili su i da se odluke RAE smatraju upravnim aktima kako bi se protiv njih mogao voditi upravni spor.

Bonus video: