Telenor kupio MNNews

“Komunikacija će biti lakša, a korisničko iskustvo još bolje”, rekao je Malvebo i dodao da će osnivači i zaposleni nastaviti da rade za MNNews i Telenor kako bi i dalje pružali sjajno korisničko iskustvo
173 pregleda 0 komentar(a)
Telenor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Telenor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2014. 15:15h

Telenor je, u cilju pružanja objedinjene usluge postojećim i budućim korisnicima, kupio 100 odsto akcija crnogorskog internet provajdera MNNews, saopštio je izvršni direktor Telenora Crna Gora, Majkl Malvebo.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da će ta akvizicija osnažiti portfolio usluga Telenora, jer kompanija postaje provajder kompletnog rješenja za poslovne korisnike.

“Komunikacija će biti lakša, a korisničko iskustvo još bolje”, rekao je Malvebo i dodao da će osnivači i zaposleni nastaviti da rade za MNNews i Telenor kako bi i dalje pružali sjajno korisničko iskustvo.

Ovom kupovinom, kako je dodao, ponuda za poslovne korisnike će biti jača, jer će Telenor biti u prilici da korisnicima omogući konvergentnu ponudu, odnosno mobilne i fiksne telefonije.

Telenor je, kako je podsjetio, omogućio povezivanje glavnih opština u Crnoj Gori najsavremenijom mrežom optičkih vlakana.

“Sada ćemo biti u prilici da dodatno razvijemo optičku mrežu u tim gradovima, povežemo korisnike i bazne stanice i tržištu ponudimo najsavremenije telekomunikacione usluge”, poručio je Malvebo.

On je podsjetio da je Telenor jedna od prvih greenfield investicija u Crnoj Gori i kompanija prednjači u ulaganjima u razvoj telekomunikacija, pri čemu su često pioniri u uvođenju novih tehnologija i usluga u Evropi.

Malvebo je naveo da su ove godine odlučili da izgrade novu Tehničku zgradu, koja će biti opremljena najnovijim tehnologijama, kako bi se poboljšala pouzdanost i kvalitet usluga koje Telenor nudi svojim korisnicima i stvorio solidan osnov za budući rast.

“Neprekidno ulažemo u našu Pametnu mrežu i unaprijeđujemo korisničko iskustvo, jer je trend da sve više korisnika koristi internet i usluge koje se baziraju na prenosu podataka. Telenor je dugoročni investitor koji daje doprinos ekonomskom rastu Crne Gore”, ocijenio je Malvebo.

Na pitanje kakvi su poslovni rezultati koje je Telenor postigao u prva tri kvartala, Malvebo je odgovorio da je kompanija uprkos izazovnoj makroekonomskoj situaciji i oštroj konkurenciji na tržištu, zadržala lidersku poziciju tako što je fokus stavio na potrebe korisnika i povećavanje kvaliteta iskustva i raznovrsnosti usluga.

“Međutim, svjedoci smo da su prihodi cjelokupnog mobilnog tržišta u posljednjih nekoliko godina u opadanju. Da bi ukupno tržište raslo, potrebno nam je transparento, održivo i predvidljivo poslovno okruženje. To je ključ za podsticanje budućih ulaganja”, ocijenio je Malvebo.

Prema njegovim riječima, uprkos kretanjima na tržištu, Telenor je riješen da nastavi da investira u jačanje korisničkog iskustva u pogledu Pametne mreže i redizajniranih prodavnica.

“Do sada smo preuredili maloprodajne objekte Telenora u 13 gradova i proširili maloprodajnu mrežu”, precizirao je Malvebo.

Predstavnici relevantnih ministarstava Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije nedavno su potpisali sporazum o smanjenju cijena roming usluga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama.

Na pitanje da li se slaže da država treba da određuje maksimalne cijene roming usluga, Malvebo je odgovorio da smatra da kod donošenja tako važnih odluka od suštinske važnosti treba uzeti u obzir sve neophodne analize i voditi računa o predvidljivosti tržišta, što je od velikog značaja za sve učesnike na tržištu.

“Potrebno je pobrinuti se da se ovakvi sporazumi sprovode u skladu sa EU zakonodavstvom i poštuje koncept vladavine prava. Uvijek nastojimo da našim korisnicima pružimo najbolja moguća rješenja, uključujući i ponudu za roming”, rekao je Malvebo.

Telenorovi korisnici, kako je objasnio, mogu da koriste TravelSure pakete, koji obezbjeđuju značajne uštede, kao i potpunu kontrolu troškova poziva i interneta u realnom vremenu.

“Interesovanje i povjerenje koje naši korisnici imaju u naše pakete su najbolji pokazatelj da je ponuda koju im pružamo skrojena prema njihovim potrebama”, smatra Malvebo.

Na pitanje kako ocjenjuje moguće osnivanje države telekomunikacione kompanije, Malvebo je odgovorio da smatra da nema prostora za četvrtog operatora, ali da će svakako pozdraviti svaki dalji razvoj situacije na tržištu.

“Brojni su pravni i tehnološki razlozi koji mogu opravdati potrebu za postojanjem tri mobilne mreže u većini zemalja, uključujući tu i Crnu Goru. Ako pogledate veća i razvijenija tržišta, primjetan je trend konsolidacije i smanjenja broja mobilnih operatora”, rekao je Malvebo.

Operatori su, kako je dodao, već suočeni sa jakom konkurencijom provajdera kao što su Skype, Viber, WhatsApp i drugi, gdje se veći dio saobraćaja realizuje preko mobilnih mreža, odnosno preko VoIP (glasovni saobraćaj preko IP) ili WiFi tehnologije. Njihov uticaj operatori već osjećaju i u romingu i nacionalnim uslugama i očekuje se da će njihovo korišćenje nastaviti da raste i u narednom periodu.

“Ova ideja, između ostalog, nije u skladu sa EU okvirima i pristupom koji se zasniva na slobodnom tržištu”, naveo je Malvebo.

On je podsjetio i da je Telenor fondacija, osnovana u aprilu, pokrenula brojne akcije u lokalnoj zajednici.

“Nakon prvog otvorenog poziva, naši novi partneri su Udruženje evropskih studenata tehnike - Lokalna grupa Podgorica (BEST) i Udruženje paraplegičara Podgorica. Nastavićemo rad sa nevladinom organizacijom Digitalizuj.Me i na projektima Surfuj pametno pod pokroviteljstvom Telenor fondacije”, zaključio je Malvebo.

Bonus video: