Uzmite 50€ i trgujte cijenom akcija Google-a na svjetskoj berzi

Evropski parlament je usvojio nacrt predloga koji je upućen Evropskoj Komisiji, izvršnom organu EU, a kojim se sugeriše odvajanje Google-ovog pretraživača od ostalih komercijalnih servisa
0 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2014. 11:14h

Cijena akcija Google-a je od septembra, kada je ponovo pokrenuta istraga protiv ove kompanije, do danas pala 9.43% međutim i dalje je 7.5% iznad nivoa koji je imala nakon podjele akcija u aprilu ove godine.

FXLider, specijalno čitaocima "Vijesti", daje 50 eura namijenjenih za trgovanje cijenom akcija Google-a i drugih najvećih svjetskih kompanija na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu ali i na padu cijena.

Uzmite 50 eura za trgovanje ovdje.

Evropski parlament je usvojio nacrt predloga koji je upućen Evropskoj Komisiji, izvršnom organu EU, a kojim se sugeriše odvajanje Google-ovog pretraživača od ostalih komercijalnih servisa što bi prema njihovom mišljenju bilo jedno od rješenja za dosadašnju tržišnu dominaciju Google-a.

U teoriji ovo razdvajanje trebalo bi da omogući sprječavanje Google-ovih drugih komercijalnih usluga kao što su YouTube i Google Shopping da koriste svoju dominantnu poziciju koju im obezbjeđuje pretraživač.

Kako navode iz FXLider-a, ideja ima podršku dva najuticajnija politička bloka u parlamentu Socijalista i Evropske narodne stranke.

„Glasanje kojim bi se osudila ova velika američka kompanija je ekstremno rijedak potez Evropskog parlamenta i djelimično je odraz ovogodišnjeg okretanja njemačkih političara protiv Google-a. Političari desnog i lijevog centra koji predstavljaju dominantnu silu u njemačkom korporativnom svijetu, od medijskih grupa do telekomunikacija, najjači su pobornici kritika ove kompanije.“ kažu u FXLider-u.

Google je postao centar evropskih napada zbog mnogih problema, od komercijalne dominacije do politike privatnosti . Kompanija je nedavno već bila prisiljena da prihvati odluku Evropskog suda o zabrani indeksiranja linkova koji se tiču prošlosti ljudi.

“Evropski parlament nema formalnu moć da dijeli kompanije ali ima sve veći uticaj na Evropsku komisiju koja inicira sve zakone u EU. Već pet godina komisija istražuje pitanje dominantnog položaja Google-a u online pretraživanju zbog tvrdnji da rangiranjem favorizuju svoje usluge čime se umanjuje profit rivala. Zabrinutost Evrope potiče od činjenice da Google drži oko 90% tržišta Evrope naspram 68% koliki je njegov udio na američkom tržištu.“ navode u FXLider-u.

Zbog velikog broja žalbi, Evropska komisija ponovo je otvorila istragu u septembru. Potpredsjednik Evropske Komisije, Hoakin Alumnija, takodđ je izjavio da je moguće da se pokrene i istraga Androida, Google-ovog operativnog sistema za mobilnu telefoniju koji koristi oko 75% pametnih telefona u Evropi.

Google sa svoje strane i dalje čvrsto zadržava svoj stav da ne promoviše svoje proizvode na račun konkurencije već da samo pokušava da ostvari najbolje rezultate. I pored toga što su odbili da komentarišu nedavni potez Evropskog parlamenta, rukovodioci kompanije su razumljivo bijesni zbog, kako smatraju, političke pozadine poteza.

Simon Roberts, Analitičar u Fortrade-u

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Pored dolenavedenog odricanja od odgovornosti, ovaj materijal ne predstavlja ponudu , ili zahtev za izvršenje transakcije bilo kojim finansijskim instrumentom. Društvo Fortrade ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu koja može biti sačinjena od ovih komentara ili za posledice koje proizilaze iz njih. Ne daju se nikakve izjave niti garancije za tačnost i potpunost informacija. Shodno tome svako lice postupa u tom smislu u potpunosti na sopstveni rizik. Svako obezbeđeno istraživanje, ne uzima u obzir specifične investicione ciljeve, finansijsku situaciju i potrebe određene osobe koja može da ga primi. Ono nije sastavljeno u skladu sa zakonskim zahtevima, osmišljen da promoviše nezavisnost investicionog istraživanja, kao takvog.

Bonus video: