PzP pokrenuo peticiju za raspisivanje referenduma o autoputu

„Godišnji profit te dionice se procjenjuje maksimalno četiri miliona eura, što znači da je period povraćaja uloženih sredstava 300 godina"
92 pregleda 18 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.12.2014. 15:40h

Pokret za promjene (PzP) pokrenuo je potpisivanje peticije za organizovanje referenduma na kojem bi građani odlučili hoće li se po uslovima koje je Vlada dogovorila sa kineskim patnerima graditi dionica autoputa ka sjeveru.

“Odluka o izgradnji dionice auto puta Smokovac- Mateševo je grubo igranje sa sudbinom jednog naroda i državnim suverenitetom zemlje.

Sporne klauzule ugovora koji je potpisan a koji nije u potpunosti predstavljen građanima ove države je kršenje njihovih prava, prava da znaju ko će i kako finansirati ovaj nazovi graditeljski poduhvat koji se ne bez razloga zove auto put iz nigdje u ništa. Mi kao građani ne dobijamo ništa osim sasvim izvjesne činjenice da će ovu avanturu platiti naša sirotinja”, saopšteno je iz PzP.

U ovoj stranci kažu da je režim iza leđa građana donio odluku da krene u još jednu pogubnu avanturu i gradi dionicu autoputa po cijeni 19,7 miliona eura po kilometru. u PZP ukazuju zbog kojih činjenica traže da građani donesu ovu krupnu odluku.

“Ukupni troškovi izgradnje sa kamatama, dopunskim uvećanjem od 10 odsto prelaze 1,2 milijarde eura, ili 29.6 miliona Eeura po kilometru čine ovaj put najskupljim u Evropi. Studija Louis Berger iz 2007godine pokazuje da je trošak ove dionice 640 a studija Scott Wilson 716 miliona eura. Ugovor sa Kinezima znači povećanje cijene za 71 odsto u odnosu na procjene iz 2007. a cijene svih materijala potrebnih za auto put su danas niže i do 30 odsto. Ugovaranje posla vrijednog izmedju 640 i 716 miliona za 1,2 milijarde eura ukazuje na osnovanu sumnju da se radi o korupciji teškoj 500 miliona eura”, piše u saopštenju PzP.

U ovoj stranci objašnjavaju da je studija koju je radio Skot Vilson pokazala da je ekonomski neopravdan.

“Godišnji profit ove dionice se procjenjuje na maksimalno četiri miliona eura, što znači da je period povraćaja uloženih sredstava 300 godina. Vlada se ugovorom odrekla imuniteta i ugovorila arbitražu u Kini, čijom odlukom mogu biti zaplijenjena dobra u imovini države Crne Gore.

Vlada je prihvatila izuzetno štetnu klauzulu "pari passu" kojom se kineska banka kao povjerilac izjednačava sa zaposlenim u javnom sektoru, penzionerima i drugim domaćim povjeriocima u naplati svojih potraživanja. Ova klauzula može dovesti do kašnjenja u isplatama zarada i penzija i plaćanja prema domaćim pravnim i fizičkim licima i ugroziti likvidnost budžeta”, kažu u PzP i objašnjavaju da su to razlozi za raspisivanje referenduma.

Bonus video: