Procedura u vezi prodaje Kraljičine plaže trajala dovoljno dugo

Ambasadorka UAE kazala je ranije da je Royal grupa iz te zemlje zabrinuta zbog problema između DPS i SDP u vezi Kraljičine plaže, jer je već investirano u plan. Ona je komentarišući to što su uslovi ustupanja Kraljičine plaže problem između DPS-a i SDP-a kazala da to može uticati na odluku Royal group da investira
4 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.12.2014. 16:01h

Procedura u vezi sa prodajom lokaliteta Kraljičina plaža kompaniji Royal group u skladu je sa zakonom i trajala je dovoljno dugo da je mogao da se uključi svako ko je bio zainteresovan, saopštio je predsjednik Tenderske komisije, Dragan Simović.

Simović je kazao da je prije bilo kakve pseudo moralne kritike i demagoške priče o bojazni o navodnim nezakonitostima u ugovoru sa Royal group iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), trebalo biti dovoljno iskren i reći precizno o kojim je spornim tačkama riječ, kao i dati predloge za njihovo otklanjanje.

“Uostalom, kompletna procedura je obavljena u skadu sa crnogorskim zakonodavstvom i dovoljno dugo je trajala da je u svakom trenutku mogao da se uključi svako ko je bio zainteresovan”, rekao je Simović u saopštenju.

On smatra da svako odlaganje bez ponuđenih rješenja šteti imidžu Crne Gore u krugovima uglednih investitora, za čiju naklonost se bore i mnogo razvijenije države od Crne Gore.

“Naknadna demagogija ne koristi nikome, posebno ne Crnoj Gori čiji bi resurs ostao potpuno neiskorišten, budžeti dvije opštine i države siromašniji za više stotina miliona eura, a turizam bez novog vrhunskog kapaciteta”, naveo je Simović.

Prema njegovim riječima, neophodno je u najkraćem roku naći rješenje za prevazilaženje te situacije.

“Investitori uvijek imaju više mogućnosti za ulaganje i koliko god bili strpljivi neće čekati predugo. Lijepih obala ima na svim stranama svijeta, a kvalitetnih i uglednih investitora poput Royal group nema previše”, zaključio je Simović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić ranije je saopštio da se ugovor mora vratiti na početak, jer su i predsjednik Skupštine Opštine Bar, Osman Subašić, i potpredsjednik Opštine Budva, Ljubomir Filipović, iznijeli mnogo razloga koji upućuju na nezakonitost u tom poslu, kao i Morsko dobro.

U aprilu prošle godine počeli su pregovori sa jedinim ponuđačem, kompanijom Queens Beach Development, članom Royal Grupe iz UAE, a ugovor je potpisan 21. juna ove godine.

Ambasador UAE, Hafsa Abdula Al Ulama kazala je ranije da je Royal grupa iz te zemlje zabrinuta zbog problema između Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) u vezi Kraljičine plaže, jer je već investirano u plan. Ona je komentarišući to što su uslovi ustupanja Kraljičine plaže problem između DPS-a i SDP-a kazala da to može uticati na odluku Royal group da investira.

Od odluke crnogorskog parlamenta, na zasijedanju koje bi trebalo da se održi sredinom decembra, zavisi da li će Royal group, na prostoru Kraljičina plaža-Dubovica, između Budve i Bara, sagraditi ekskluzivni turistički kompleks.

SDP traži veću cijenu zemljišta od 50 eura, koju su procijenili strani i domaći stručnjaci.

Bonus video: