Šef borda: Šteta ako Duvanski sada ode u bankrot

Danas ističe četvorogodišnji plan reorganizacije DKP-a kroz stečaj, koji je prekršen, narednih dana očekuje se proglašenje bankrota
53 pregleda 3 komentar(a)
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2014. 19:26h

Privredni sud ne bi trebalo ove sedmice da donese odluku o bankrotu Duvanskog kombinata u stečaju sve dok se ne vidi kakva će biti sudbina tendera za prodaju Novog duvanskog. Ukoliko bi se proglasio bankrot, bojim se da ćemo imati problem da nastavimo ugovorenu proizvodnju cigareta za inostranog partnera, kazao je “Vijestima” predsjednik borda DKP-a dr Ilija Kračković.

Upravo danas ističe četvorogodišnji plan reorganizacije DKP-a kroz stečaj, koji je prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz Privrednog suda, prekršen zbog čega se narednih dana očekuje proglašenje bankrota. Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović potvrdio je sinoć “Vijestima” da će najvjerovatnije danas donijeti odluku o raspisivanju tendera za Novi duvanski kombinat.

“Zločin je uvoditi bankrot u DKP prije nego što se vidi sudbina tendera. U slučaju bankrota radnici bi bili upućeni na biro rada, a ne bi bilo novca da se isplate otpremnine”, istakao je Kračković.

On smatra da DKP treba “da ostane državni monopol, na postojećoj lokaciji” koja se nalazi između Delta sitija i Atlas kapital centra.

Kračković smatra da je „bilo greška“ što je Opština urbanističkim planom na lokaciji DKP-a predvidjela stambeno-poslovnu zonu. Građevinska kompanija Zetagradnja tu lokaciju kupila je za oko 13,2 miliona eura još 2010. godine, ali već nekoliko godina država nije ispunila svoju obavezu da duvansku industruju izmjesti na drugu lokaciju.

“Tri moderne zgrade za preradu duvana trebalo bi da ostanu u većinskom državnom vlasništvu na istom mjestu, a da se kompanija dokapitalizuju privatno-javnim partnertvom. Budući privatnik trebalo bi da nabavi samo dvije-tri nove mašine za pakovanje cigareta, i ništa drugo”, dodao je Kračković.

Kračković

On je naveo da je kupac lokacije DKP, do sada, uplatio “nešto više od polovine ugovorene cijene” i smatra da bi podjelom tog placa trebalo napraviti kombinaciju “da se polovina zemljišta da na raspolaganje kupcu, a da DKP ostane na istom mjesto sa fabrikom cigareta”.

Kračković smatra da bi trebalo očuvati tri zgrade DKP-a petospratnice proizvodnje i obrade duvana, i sa velikim skladišnim prostorom, salom društvenog standarda i kancelarijama.

“Ove tri zgrade trebalo bi okrečiti i srediti da budu imidž Podgorice i stogodišnje tradicije Duvanskog kombinata. Potrebno je nabaviti i jedan moderan ridrajer, tj. mašinu za sređivanje duvana”, dodao je Kračković.

Nema zahtjeva za klasični stečaj

Još nema formalnog zahtjeva za klasični stečaj . Uslov da se to desi je da neki od nezadovoljnih povjerilaca Privrednom sudu, odnosno stečajnom sudiji Miodragu Anđeliću zvanično prijavi kršenje plana reorganizacije DKP-a, prema starom Zakonu o insolventnosti privrednih društava, koji je važio u vrijeme pokretanja stečaja u DKP 2010. godine.

Prema informacijama “Vijesti”, do kraja prošle sedmice u sud nije stigao nijedan takav zahtjev. DKP je državi dužan više od 30 miliona eura. Takav zahtjev bi možda mogao odložiti bankrot.

Duvanski da ostane državni

Prema riječima Kračkovića, dva su osnovna razloga zbog kojih tvrdi da Duvanski kombinat treba da ostane državni.

“Prvi je proizvodnja duvana koja je na veliku žalost zapostavljena, a Crna Gora ima izvanrednu mogućnost da proizvodi najmanje 1.000 do 2.000 tona sigurne sirovine za kvalitetne cigarete. U okruženju, proizvodnja duvana je državni monopol”, naveo je Kračković.

Drugi razlog, prema njegovom mišljenju je što se radi o akciznom proizvodu.

“U mnogim državama akcizni proizvodi su pod državnom ingerencijom sa većinskim vlasništvom. Država će najbolje iskoristiti domaće potencijale sa kvalitetnom sirovinom. DKP bi konačno trebalo da počne da proizvodi skuplje cigarete. Slučaj u drugim zemljama, koje proizvode kvalitetnu sirovinu, je da mogu biti profitabilne samo ako proizvode skuplje brendove”, kazao je Kračković.

Sada Duvanski kombinat proizvodi jeftine cigarete, sa lošijom sirovinom, namijenjene za određena strana tržišta, dok domaću mnogo bolju sirovinu prodaju kupcima iz Italije i Grčke, koji traže kvalitetnije proizvode.

Bonus video: