Skupštine akcionara neophodne da se završi preuzimanje Trenda

"Sa jedne strane imamo stranu direktnu investiciju od oko deset miliona eura, a sa druge strane opstrukcije na svakom koraku. Vlasnici Fonda već 11 mjeseci na uspijevaju da preuzmu svoje vlasništvo, 11 mjeseci je prošlo od kako je neko došao u Crnu Goru, uložio svoj ne mali novac, a ne može da dobije ono što je kupio", kazali su iz Butterfly finance-a
0 komentar(a)
berza, Foto: Shutterstock
berza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2014. 15:13h

Skupštine akcionara preduzeća Trend Korali i PLC Morača potrebno je zakazati i održati bez odlaganja, kako bi se konačno, poslije 11 mjeseci, moglo završiti preuzimanje Trenda, saopšteno je iz Društva za upravljanje tim fondom Butterfly finance.

Iz Butterfly finance-a su reagovali na saopštenje manjinskih akcionara, koje je potpisala Vesna Grgurević, koji su zatražili od odbora direktora Poslovno-logističkog centra (PLC) Morača i Trend Korala da odbiju predlog izvršnog direktora Društva za upravljanje fondom, Butterfly finance, Neđeljka Šuškavčevića o sazivanju vanrednih skupština tih kompanija.

"Ne čudi nas saopštenje gospođe Grgurović kada znamo da je u junu ove godine pokušala falsifikovanim punomoćjem da nezakonito preuzme kompaniju Trend Korali. Neka gospođa Grgurović odgovori akcionarima Trenda zašto je pokušala da se legitimiše punomoćjem subjekta koji nije bio akcionar Fonda, zašto je koristila punomoćje ovjereno pečatom koji je odjavljen i zašto je pokušala da podmetne kopiju punomoćja kao punomoćje sa ovjerenim potpisom", navedeno je u reagovanju Butterfly finance-a koje je potpisao Šuškavčević.

Iz Butterfly finance-a apeluju i na Vrhovno državno tužilaštvo da ispita eventualne elemente krivičnog djela u radnjama Grgurović.

"Što se tiče Vašeg poslodavaca, cijeloj investicionoj zajednici Crne Gore, Komisiji za hartije od vrijednosti (KHOV), kao i svim sudskim instancama je poznata 'zakonitost' u poslovanju. Koliko nezakonitih radnji ste počinili dovoljno govori i činjenica da je Vrhovni sud morao da proglašava vaše pokušaje nezakonitim", kazali su iz Butterfly finance-a.

Njegovi predstavnici navode da je Mihailo Madžarović, bivši menadžer fonda Trend, za fond kupio od sebe samog zemlju u Zaprešićima 2009. godine u vrijednosti od pet miliona eura, iako je to bilo zabranjeno, čime je počinio krivično djelo.

"Koliko Madžarović ne brine za crnogorske propise i koliko bahato se ponaša, pokazuje i činjenica da se apsolutno ne trudi da sakrije svoja kriminalna djela pa se na kupoprodajnom ugovoru za kupovinu zemlje javlja i kao kupac i kao prodavac. Očigledno smatra da mu u Crnoj Gori niko ne može ništa", navedeno je u reagovanju.

Madžarović je, kako se dodaje, u posljednje dvije godine, sa računa fonda, isplaćivao sebi i svojoj firmi plate i naknade u iznosu od preko 11 hiljada eura mjesečno.

Osim toga, kako je saošteno iz Butterfly finance-a, on je nezakonito koristio novac Fonda i da plaća svoje privatne telefonske račune, račune za struju i ostalo.

"Na ovaj način je od akcionara fonda otuđio novac u vrijednosti od više stotina hiljada eura", kazali su iz Butterfly finance-a.

Oni su dodali da je Madžarović prošle godine uzeo 700 hiljada eura sa računa fonda Trend da otplati kredit za firmu u sopstvenom vlasništvu i ponovo bio potpisnik u ime fonda i sopstvene firme.

"Još jednom apelujemo na Vrhovno državno tužilaštvo da ispita ove slučajeve i obavijesti deset hiljada akcionara fonda da li je u njima bilo elementa krivičnog djela ili nije, kako bi se skinula sumnja da Madžarović može u Crnoj Gori da radi što mu drago, bez obzira na pozitivne propise", rekli su iz Butterfly finance-a.

Oni skreću pažnju i na pitanje vladavine prava, jer se slučaj Trend može smatrati kao paradigmatičan po tom u Crnoj Gori.

"Sa jedne strane imamo stranu direktnu investiciju od oko deset miliona eura, a sa druge strane opstrukcije na svakom koraku. Vlasnici Fonda već 11 mjeseci na uspijevaju da preuzmu svoje vlasništvo, 11 mjeseci je prošlo od kako je neko došao u Crnu Goru, uložio svoj ne mali novac, a ne može da dobije ono što je kupio", kazali su iz Butterfly finance-a.

Zbog toga apeluju na državne organe da aktivnije riješe ovu situaciju, a prije svega na sudije Privrednog suda da zakažu skupštine akcionara Trend Korala i PLC Morača kako bi mogli da imenuju novu upravu koja će raditi na projektima.

"Koristimo ovu priliku da još jednom skrenemo pažnju privrednim subjektima da je uprava PLC Morača nezakonita i da će svi poslovi sklopljeni sa takvom upravom biti predmet ispitivanja i poništavanja. Takođe, redovna godišnje skupština akcionara Trend Korala nije ponovljena u zakonskom roku i već je pet mjeseci prošlo kako odbor direktora nema legalno utemeljenje da obavlja bilo kakve poslove u ime društva", naveli su iz Butterfly finance-a.

Oni su saopštili da je u ovom trenutku ukupna vrijednost Trenda na berzi 8,85 centi po akciji, odnosno 442 eura po vaučeru, što je najveća vrijednost još od septembra 2009. godine i privatizacije Elektroprivrede.

Bonus video: