Blokirali luksuzne apartmane u "Harmoniji"

Opština upisala hipoteku na imovinu ofšor kompanije iz Belizea, zbog poreskog duga
4953 pregleda 2 komentar(a)
"Harmonija" u Budvi, Foto: Booking.com
"Harmonija" u Budvi, Foto: Booking.com
Ažurirano: 23.01.2019. 19:52h

Opština Budva blokirala je 20 luksuznih apartmana u kompleksu „Harmonija bilding“ na Zavali, koji su u vlasništvu ofšor firme „MS invest INC” registrovani u državi Belize.

Hipoteka na atraktivnu imovinu upisana je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na ime poreskog duga od 22 hiljade eura, kao garancija da će firma čije je sjedište u poreskom raju srednje Amerike to uplatiti.

Ta firma se prije osam godina u centralnom registru privrednih subjekata vodila kao jedan od osnivača, sa 50 odsto akcijskog kapitala budvanske kompanije „Old town invest group“ koja je gradila višespratnu građevinu na samom rtu. Među partnerima u toj firmi je bila i Andrea Mićunović, kćerka nikšićkog kontroverznog biznismena Branislava Brana Mićunovića.

Nakon toga, došlo je do podjele kapitala i na osnovu sudskog poravnanja „MS invest INC” su pripali apartmani u „Harmoniji“. Ostatak apartmana se vodi na „Old town invest group“ u kojoj Mićunovićka sa poslovnim partnerima i dalje ima vlasništvo.

Hipoteka je upisana na poslovni prostor od 626 kvadrata u prvoj etaži podruma, tri apartmana od 189, 93 i 104 kvadrata u prizemlju, tri apartmana na mezaninu od 83, 44 i 76 kvadrata, tri dupleks apartmana na prvom spratu od 78, 84 i 78 kvadrata, pet apartmana na drugom spratu od 81, 37, 71, 71 i 50 kvadrata.

Blokirana su i dva apartmana od po 125 kvadrata na trećem spratu, dva apartmana od 190 i 82 kvadrata na četvrtom spratu, dupleksi od 78 i 71 kvadrat na petom i šestom spratu, kao i dva apartmana od po 54 kvadrata na šestom i sedmom spratu.

Blokiranje imovine poreskih dužnika Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Budva omogućava Zakon o lokalnoj administraciji. To pravo Opština koristi ukoliko u zakonskom roku poreski obveznik ne izimiri dug, pa se obezbjeđenje poreskog potraživanja vrši formiranjem založnog prava na nekretnini.

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje taj zakon.

Opština blokirala više od stotinu stanova, kuća, zemljište...

Samo tokom prošle godine, kako su „Vijesti“ objavile, na više od stotinu nepokretnosti, stanova, zemljišta, kuća, vila poreskih dužnika, upisane su hipoteke Opštine, kao garancija da će se izmiriti obaveze. Opština je tokom prošle godine blokirala gotovo stotinu hiljada kvadrata zemlje od Petrovca do Budve, vlasništvo nekoliko firmi, koje duguju milione eura na ime poreza, a hipoteke su upisivane i građanima koji godinama ne izmiruju porez na nepokretnost. Svakodnevno na adresu budvanske filijale Uprave za nekretnine dostavljaju rješenje o upisu hipoteka.

Posljednja hipoteka upisana je i na dva hektara zemlje u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, vlasništvo podgoričke firme „Global Montenegro“ zbog poreskog duga od 192 hiljade eura. Riječ je o firmi koju su osnovali šef države Milo Đukanović i njegov poslovni partner Vuk Rajković.

Bonus video: