Novi sindikat DKP-a optužio upravu: Žele podobne da bi prevarili radnike

"Nema novca za otpremnine, a nagomilavaju se novi gubici zbog loše poslovne politike"
0 komentar(a)
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.11.2014. 16:02h

Skupština Sindikata Duvanskog kombinata u stečaju na kojoj je trebalo biti izabrano rukovodstvo ove organizacije juče nije održana. Iz druge organizacije Novog sindikata DKP-a kažu da je uprava kompanije željela da izabere podobne “sindikalce” ali da je opšti bojkot zaposlenih to spriječio. Naveli su da je time izraženo nezadovoljstvo zbog svega što se dešava u preduzeću.

Iz Novog sindikata, kojeg predvodi Željko Vujadinović, tvrde da se upravi žuri da izabere novo rukovodstvo uoči raspisivanja novog tendera za prodaju Novog Duvanskog kombinata, koje bi trebalo da bude do kraja ove sedmice.

Čelnici Sindikata DKP-a nedavno su podnijeli ostavke.

Iz Novog sindikata ponovili su, međutim, da se prije predstojeće privatizacije Novog duvanskog “mora povezati radni staž i uplatiti osiguranje, kao i da se obezbijede otpremnine za prekobrojne radnike”.

“Nema novca za otpremnine radnika koji su već napustili stari DKP, a nagomilavaju se novi gubici zbog loše poslovne politike. Kakva anarhija vlada najbolje govori činjenica da se mjesečno podijeli od 10 do 15 jednokratnih pomoći, najčešće iz banalnih razloga. Šta tek reći o troškovima špedicije i transporta koji su veći od vrijednosti nabavljene robe”, dodali su iz Novog sindikata DKP-a.

Oni su naveli da su za uvoz robe iz Bujanovca vrijedne 1.944 eura, troškovi carine i PDV-a 369,36 eura, špeditera 238 a transporta čak 2.000 eura.

“Sve u svemu, zaposleni u DKP ne žele sindikat koji je produžena ruka menadžmenta u kojem bi bili izabrani jedni te isti 'igrači' iz dosadašnjeg rukovodstva Sindikata DKP-a koji su prethodno dali ostavku”, zaključili su iz Novog Sindikata DKP-a.

Predsjednik Tenderske komisije za prodaju Novog DKP-a Branko Vujović najavio je raspisivanje tendera do kraja novembra. Uz Montenegro Tobacco Company, koji gazduje mojkovačkom fabrikom cigareta, za privatizaciju se interesuju investitori iz Austrije, Njemačke, Poljske i zemalja Bliskog Istoka. U slučaju uspješne privatizacije stari DKP biće likvidiran, a Novi preuzima mašine, koje je već uknjižio na sebe, i dio od 180 radnika.

Bonus video: