Kavarić: Glavna dostignuća dosadašnjih reformi su politička i makroekonomska stabilnost

Kavarić je učesnicima konferencije predstavio investicioni okvir u Crnoj Gori kao veoma povoljan i kazao da je povećanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija jedan od glavnih zadataka svih vlada
93 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.11.2014. 14:58h

Vlada podržava razvoj industrije, kao važne privredne grane, kroz usvajanje različitih podsticajnih mjera za domaće i strane investitore, ali i osnivanje biznis zona, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

"Razvoj industrije podržavamo kroz postojeći paket podsticaja, ali i kroz novi pravni okvir koji se odnosi na podsticajne mjere koji će Vlada uskoro usvojiti", rekao je Kavarić na konferenciji Glavni trendovi u industrijskoj politici, moderni pristupi i prakse u 21. vijeku, koja se održava u Bakuu.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, naveo da je važna podrška razvoju industrije i Vladin Program podsticaja razvoja biznisa, koji podrazumijeva osnivanje biznis zona u okviru kojih su investitorima omogućene poreske i administrativne olakšice na državnom i lokalnom nivou.

Kavarić je učesnicima konferencije predstavio investicioni okvir u Crnoj Gori kao veoma povoljan i kazao da je povećanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija jedan od glavnih zadataka svih vlada.

"Glavna dostignuća dosadašnjih reformi su politička i makroekonomska stabilnost, efikasan i transparentan poreski sistem, reformisan bankarski sistem, jednostavno i brzo osnivanje preduzeća, dobra zakonska osnova, zaštita za strane investitore i njihov jednak tretman sa domaćim“, rekao je Kavarić.

On je podsjetio da je Crna Gora punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije (STO) i potpisnik CEFTA i EFTA sporazuma i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom i Turskom.

Kavarić je na konferenciji predstavio najvažnije investicione projekte u Crnoj Gori, među kojima je i gradnju turističkog kompleksa u Herceg Novom, koji realizuje azerbejdžanska kompanija Azmont Investments.

"S aspekta energetike, u toku je realizacija nekoliko važnih projekata, među kojima je gradnja podmorskog kabla između Crne Gore i Italije. Realizacijom tog projekta Crna Gora se pozicionira kao važno energetsko čvorište u regionu", naveo je Kavarić.

U crnogorskoj delegaciji u Bakuu, pored Kavarića, bili su sekretar Ministarstva ekonomije, Igor Noveljić i generalni direktor za transformaciju i investicije u tom Vladinom resoru, Ivan Bošković.

Bonus video: