Luka Kotor: Brodovi Mediterranean Shippinga uploviće 30 puta 2015.

Kusovac je za narednu godinu najavio između deset i 20 novih brodova u Kotoru
1 komentar(a)
Vasilije Kusovac, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Kusovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.11.2014. 15:39h

Brodovi poznate italijanske kompanije Mediterranean Shipping u Kotor će naredne godine uploviti 30 puta, 18 više nego ove, saopšteno je iz Luke Kotor.

Direktor Luke Kotor, Vasilije Kusovac, rekao je da je planiran i dolazak novih brodova, Lirica i Musica, od 317 metara, odnosno 300 metara dužine.

Mediteranov megakruzer Divina od 333 metra, najveći putnički brod koji je uplovljavao u Crnu Goru, 22. marta prošle godine otvorio je nautičku sezonu u Kotoru.

„Ovo je prilika da najavim i interesovanje njemačke kompanije Aida kaja će u narednoj godini imati promotivno putovanje do Boke i Kotora, dok će u 2016. njeni brodovi uploviti između deset i 15 puta. To znači i više njemačkih turista, jer su oni uglavnom Aidina klijentela", kazao je Kusovac agenciji Mina-business.

Kusovac je za narednu godinu najavio između deset i 20 novih brodova u Kotoru.

„To znači i sveukupno veći broj putnika sa ove vrste plovila, a neće posustati ni jahting turizam, s obzirom na to da za narednu sezonu imamo najave koje idu u prilog toj konstataciji", kazao je Kusovac.

On je najavio nove sadržaje i povećanje kapaciteta marine, prije svega za prihvat većeg broja megajahti.

„Očekuje se i instalacija nove plutače na sidrištu Plagenti za prihvat megakruzera čime se eliminišu ekološki i sigurnosni efekti pominjani u prethodnim godinama. Na sidrištu Plagenti imaćemo siguran vez za megakruzere od 330 metara, na sidrištu broj dva Kamenarovići za megakruzere, a u luci na operativnoj rivi za kruzere do 280 metara", kazao je Kusovac.

On je najavio i mogućnost da Kotor kao luka od nacionalnog značaja dobije od Vlade produženje koncesije na 30 godina.

„To bi rezultiralo realizacijom razvojnih projekata u cilju postizanja nivoa koji Luka Kotor zaslužuje, a što bi je pozicioniralo među najmodernije kruzing destinacije na Mediteranu i u Evropi", kazao je Kusovac.

Nakon opremanja, putnički terminal bi početkom naredne godine trebalo da bude u punoj funkciji, a infrastrukturni projekti na moru povećaće sigurnost i bezbjednost plovidbe.

Kusovac je naveo da je uplovljavanjem kruzera Queen Elizabeth u ponedjeljak britanske kompanije Cunard, u Luci Kotor spuštena zavjesa na ovogodišnju uspješnu glavnu nautičku sezonu.

„Zaključno sa ovim, od početka godine u Luku Kotor je uplovilo 347 putničkih brodova koji su doveli 309 hiljada putnika. Zabilježen je i dolazak 1,63 hiljade jahti ili deset odsto više nego prošle godine. Na njima je bilo 7,56 hiljada putnika, ili 16 odsto više nego prošle godine", kazao je Kusovac.

On je rekao i da su manji brodovi, Athena i Artemis, američke kompanije Grand Circle Navigation, koji će do kraja godine u Kotor uplovljavati sedmično, svojevrsna kopča sa narednom nautičkom sezonom.

Bonus video: