Čivović sada tuži Deripasku

Čivović od Boksita nije dobio predviđenu otpremninu od 29,9 hiljada eura, pa osporava Deripaskina potraživanja od 22 miliona eura
103 pregleda 3 komentar(a)
Rašo Čivović, direktori KAP i Boksita, Foto: Luka Zeković
Rašo Čivović, direktori KAP i Boksita, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2014. 21:11h

Radnik Rudnika boksita Rašo Čivović, kojem je bivši vlasnik tog preduzeća, lciparsko-ruski CEAC Olega Deripske prije tri godine onemogućio da dobije otpremninu od 29,9 hiljada eura, tužio je Privrednom sudu Boksite.

Tužio je i Deripaskine kompanije Shasta Universal registrovanu na Britanskim Djevičanskim ostrvima i CEAC, kojima sada osporava prijavljeno potraživanja od 22 miliona eura.

U tužbi tvrdi da kompanija Shasta nema pravo na potraživanje u iznosu od 21,45 miliona eura, ni CEAC na potraživanje od pola miliona eura, jer su tokom poslovanja Boksitima napravile obaveze od 138 miliona eura.

Stečaj u Boksitima pokrenut je u drugoj polovini novembra prošle godine zbog duga CKB-u. Ruske kompanije rukovodile su Boksitima od 2006. do sredine 2013. godine.

"Kao ključni dokaz da su tuženi nesavjesni, te da odredbe kupoprodajnog ugovora nijesu ispunili, navodim opšte poznatu činjenicu da, umjesto minimalnih 300.000 tona rude, koju su bili obavezni da proizvode na godišnjem nivou, tuženi su u dužem periodu proizvodili svega par tona rude, a od 2008. godine proizvodnja je svedena ispod svakog minimuma i može se mjeriti kilogramima", navodi se u tužbi Čivovića.

On je napomenuo da socijalni program za zaposlene nije realizovan prije tri godine na teret tuženih već iz sredstava sindikata, prodajom radničkih nekretnina od čega su radnici izvjesno vrijeme i primali zarade.

Takvim postupanjem, kako je Civović istakao nijesu oštećeni samo zaposleni već i država zbog neuplaćenih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u ukupnom iznosu od 11,65 miliona eura. On je naveo da su takvom poslovnom politikom lcršena prava zaposlenih, pa i njegova.

Čivović je napomenuo da će svoj odštetni zahtjev konkretizovati nakon adekvatnog vještačenja.

On je pozvao predstavnike skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koji su, kako je rekao, detaljno upoznati sa ovom problematikom da mu pomognu oko angažovanja advokata, koji bi zajedno sa njegovim advokatom, pomogao da u ovoj parnici ne dođe do štete za državu od koje Deripaskine kompanije pred stranim sudovima, i pokrenutim arbitražnim postupcima, već potražuju 700 miliona eura.

Bonus video: