Đukanović: CEI može da računa na Crnu Goru kao kredibilnog partnera

81 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.11.2014. 17:05h

Jedan od najvažnijih vanjsko-političkih prioriteta Crne Gore je regionalna saradnja i evropske integracije, kojima je naša država maksimalno posvećena kroz aktivno učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama, uključujući i aktivnosti Centralno-evropske inicijative, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na samitu premijera zemalja Centalno-evropske inicijative (CEI), održanom danas u Beču.

"Đukanović je naglasio da je za Crnu Goru posebno značajno bilo predsjedavanje CEI u 2010. godini, koje je obilježilo usvajanje i implementiranje strateško-političkog dokumenta "Budvanske preporuke", uz konkretna zalaganja da se CEI usmjeri na program zajedničke evropske budućnosti svih njenih članica. On je pozdravio orijentaciju CEI da u vrh svoje agende uvrsti integraciju Zapadnog Balkana u evropske strukture, što predstavlja dodatni podsticaj za dalju saradnju, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da su od 18 članica CEI, 10 već u Evroskoj uniji, a ostale kandidati, potencijalni kandidati i partneri EU, što svjedoči o kredibilitetu inicijative i njenom doprinosu integracionim procesima", navodi se u saopštenju Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Premijer je izrazio uvjerenje da će se broj zemalja članica CEI koje će biti dio EU iz godine u godinu povećavati, sve do ulaska svih njenih članica u EU.

"U cilju održavanja dobre dinamike u procesu integracija, predsjednik Đukanović je istakao da zemlje članice CEI, kao i CEI u cjelini, mogu da računaju na Crnu Goru kao kredibilnog partnera, koja će ostati posvećena svojim vanjsko-političkim ciljevima, posebno na regionalnom planu, kroz saradnju sa zemljama u okruženju i kroz regionalne mehanizme" ističe se u saopštenju.

Đukanović je čestitao Austriji na odličnom predsjedavanju i poželio uspješno predsjedavanje Makedoniji, uz uvjernje da će svojim prioritetima i kalendarom aktivnosti nastaviti sa unapređenjem regionalne arhitekture i osavremenjavanju djelovanja CEI.

"Na današnjem samitu usvojena je Deklaracija povodom 25 godina postojanja CEI - dokument koji predstavljaja političku podršku zemalja članica naporima ka realizaciji zajedničkih ciljeva kroz koordinirani pristup i definisanje smjernica za dalji rad na ostvarivanju zajedničke vizije: izgradnje demokratskog, tržišno-orjentisanog i prosperitetnog društva, koje počiva na evropskim vrijednostima. Tokom svog postojanja, CEI je pomogla građenju mostova među državama, prateći duh promjena u Evropi i proces reformi na političkom, socijalno-ekonomskom i bezbjednosnom planu u državama koje su pristupale EU. Sve su to razlozi, kako je ocijenjeno, da CEI danas ima mjesto posmatrača u Generalnoj skupštini UN, ulogu partnera na implementaciji Strategije EU za region Dunava i Jadransko-jonski region, ali i baltički i crnomorski basen, kao i mjesto u regionalnim organizacijama i inicijativama, uključujući i Jadransko-jonsku inicijativu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: