Višak iz budžeta pojeli vanredni rashodi

Budžetski izdaci za ovu godinu, prema procjeni Ministarstva finansija, biće veći za 34,1 milion. Na taj rast najviše su uticale otplate kredita za koje je država dala garancije u iznosu od 15,3 miliona i povećanja transfera za socijalnu zaštitu za 8,3 miliona
77 pregleda 1 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.11.2014. 07:25h

Ministarstvo finansija je procijenilo da će izvorni prihodi u ovogodišnjem državnom budžetu do kraja godine biti veći za oko 31 milion eura. Međutim istovremeno su neplanirani rashodi povećani za 34 miliona eura.

Veći prihodi ostvareni su najviše zbog toga što su uplate za doprinose na zarade veći od planirane naplate.

“Prihodi po osnovu doprinosa su glavni pokretač rasta prihoda u ovoj godini sa odstupanjem od 30,5 miliona u odnosu na plan i iznosiće 428,4 miliona eura. Povećanje prihoda očekuje se i kod poreza na dodatu vrijednost za oko 3,7 miliona u odnosu na budžetom planirane i iznosiće 459,7 miliona. Razlog veće naplate je povećanje stope PDV-a sa 17 odsto na 19 odsto, rasta ekonomske aktivnosti i intenzivirane borbe protiv sive ekonomije. Prihod od poreza na dohodak fizičkih lica povećaće se za 8,4 miliona u odnosu na plan i iznosiće 104,5 miliona”, objasnili su u Ministarstvu finansija.

Oni negativna odstupanja odnosno manje prihode od planiranih očekuje kod prihoda od akciza koje će biti 162,5 miliona i biće za 8,7 miliona manje u donosu na planirani nivo dok će prihod od takse biti 16,6 miliona ili 4,3 miliona eura manje u odnosu na plan.

Budžetski izdaci za ovu godinu, prema procjeni Ministarstva finansija, biće veći za 34,1 milion. Na taj rast najviše su uticale otplate kredita za koje je država dala garancije u iznosu od 15,3 miliona i povećanja transfera za socijalnu zaštitu za 8,3 miliona.

“To je posljedica povećanog broja korisnika prava na socijalnu zaštitu u toku ove godine i povećanih rashoda pa osnovu socijalnog programa za bivše radnike Kombinata aluminijuma. Uz to, povećana je stavka subvencija jer je na osnovu zaključka Vlade, u drugom kvartalu povećano izdvajanje za materijalno ugrožene porodice kroz izmirenje računa za struju”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo je procijenilo da će se ukupni državni dug na kraju ove godine smanjti za 65 miliona eura i da će iznositi 57,7 odsto BDP-a.

Bonus video: