Rakčević: Kroz kuću furi, a kupuju mercedes

“Kako će se moći izdvajati više, što je neophodno da bi preduprijedili ove užasne posljedice, ako se zadužujemo još dodatnih 50 miliona eura godišnje”
112 pregleda 32 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Vesko Belojević
Žarko Rakčević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.11.2014. 20:30h

Prioritet svakog dobrog domaćina je da, u kući u kojoj čeljad imaju problema sa kvalitetnom ishranom, uzore baštinu i obezbijedi prvo hranu, pa umivaonike i sredstva za higijenu, promijeni prozore kroz koje furi, a ne da se dodatno zadužuje da bi kupio mercedes, ocijenio je juče koordinator Foruma 2010 Žarko Rakčević.

Povodom intervjua premijera Mila Đukanovića Televiziji Crne Gore, u kojem je tvrdio da je gradnja dijela autoputa od Podgorice do Mateševa opravdana bez obzira na javni dug, Rakčević je rekao da se i ovih dana, nažalost, na tužnim i tragičnim slučajevima potvrđuje da se nedovoljno izdvaja iz budžeta za zdravstvo i obrazovanje.

“Kako će se moći izdvajati više, što je neophodno da bi preduprijedili ove užasne posljedice, ako se zadužujemo još dodatnih 50 miliona eura godišnje”, rekao je Rakčević “Vijestima”.

On je kazao da Đukanović izvrće stav Foruma 2010 da zaduživanje od 1.150 miliona eura za parče autoputa nije prioritet, već da treba razvijati aktivu, povećavati društveni proizvod sa projektima čiji je rok povraćaja kraći, izgraditi hotele visoke kategorije sa domaćom operativom, hidroelektrane, mala i srednja preduzeća, zapošljavati veći broj građana.

“Đukanović izvrće teze i pita koja bi to vlada uzela milijardu da bi dala privatnim kompanijama. Opet poricanje i projekcija. Upravo Vlada g. Đukanovića zadužuje građane stotinama miliona eura dospjelih garancija da bi pokrili strateške promašaje njihovih partnera Olega Deripaske, kad je u pitanju KAP - preko 130 miliona, MNSS - Željezare sa preko 20 miliona eura, Magnolije - Primorke iz Bara sa 4 miliona”, kaže Rakčević.

Povodom riječi Đukanovića da ćemo se zadužiti bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti i da možemo, bez problema, servisirati godišnje od 40 do 50 miliona eura duga, Rakčević ističe da u ovom času već imamo makroekonomsku nestabilnost.

“Crna Gora se zadužuje da bi pokrpila rupe u budžetu. Već godinama je značajno veća naša budžetska potrošnja nego prihodi, značajno manje proizvodimo nego što trošimo i sad nije problem da, na inače postojeću makroekonomsku nestabilnost, dodamo godišnje vraćanje 50 miliona eura za parče autoputa od 41 km. Pri čemu, g. Đukanović nije ponudio građanima Crne Gore adekvatnu javnu raspravu ni odgovor na elementarno pitanje koliko će koštati tri četvrtine preostalog autoputa, iz kojih sredstava će biti građeno i kada će biti završeno.

Na Javnom servisu nismo imali priliku da čujemo ozbiljno oponiranje kad je u pitanju izgradnja autoputa, a na TV Vijesti i medijima koji su organizovali raspravu, zagovornici autoputa se nijesu pojavljivali, ili nijesu željeli da pruže građanima zadovoljstvo dijaloga različitosti”, rekao je Rakčević.

Teze o zaradi od autoputa su bajke

Rakčević napominje da je Đukanović, kada kaže da je gledao ozbiljnu fizibiliti studiju koja dokazuje da je za 13 godina od završetka gradnje moguće otplatiti autoput, dužan da ponudi javnosti pokazatelje o ozbiljnosti takve priče.

“I od njega smo čuli da će prihodi od parčeta tog autoputa godišnje biti, u jednoj varijanti, čak 25 miliona eura. To bi značilo, na računici koju su predstavili predstavnici Ministarstva, da bi trebalo da najmanje tri i po puta bude veći obim saobraćaja od projektovanog i postojećeg, koji je nešto tek iznad 5.000 vozila dnevno. Znači, oko 18.000 vozila , što je poređenja radi, skoro dva i po puta više nego što imaju Hrvati kod Splita na svom autoputu. Dakle, to je bajka”, smatra Rakčević.

Bonus video: