Rezignirani Rožajci: Ko je uzeo pare za oktobar?

„Prvo smo na šalteru pošte saznali da smo skinuti sa spiska socijalaca, a onda dobijamo rješenja u kojima se jasno vidi da je 17. novembra trebalo da primimo oktobarsku nadoknadu. Gdje su te pare?"
151 pregleda 44 komentar(a)
Rožaje, socijalni rad, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, socijalni rad, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 21.11.2014. 19:38h

Rješenja o ukidanju socijale za preko 600 rožajskih porodica korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice su počeli da dobijaju prekjuče popodne, nakon što su cijelu priču ispratili mediji.

U njima stoji da su pravo na socijalnu nadoknadu izgubili prvog novembra zbog čega korisnici traže da im ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković objasni u čijim džepovima je završila oktobarska socijala za oko tri hiljade ljudi.

„Prvo smo na šalteru pošte saznali da smo skinuti sa spiska socijalaca, a onda dobijamo rješenja u kojima se jasno vidi da je 17. novembra trebalo da primimo oktobarsku nadoknadu. Gdje su te pare?",upitao je Mursel Kurpejović. On je bez socijale ostao jer je utvrđeno da su on i njegova djeca sposobni za rad.

„Teški sam šećerni i srčani bolesnik sa ugrađena dva stenta. Žena mi je nepokretna već 12 godina. Cerka udata, sin oženjen i čeka dijete. Zbog ukidanja jedinog prihoda koji smo imali najviše će ispaštati trudna snajka, koja bi sada trebalo kvalitetnije da se hrani. Od čega?", pita Kurpejović i traži objašnjenje kako je socijala odjednom ukinuta za preko 600 porodica.

„Ovakav incident se nije dogodio ni u jednoj crnogorskoj opštini. Zbog ovoga neko mora da odgovara, ili oni koji su nam da li socijalu ili oni koji su je ukinuli", kaže Kurpejović.

Na osnovu rješenja Centra za socijalni rad za rad je sposoban i Džemail Murić iz Donje Lovnice, koji na osnovu nalaza beogradskih ljekara i mišljenja konzilijuma iz Podgorice 90 odsto ne vidi na oba oka.

„Ne znam da li su validniji ljekarski nalazi ili mišljenje komisije koja mi je ukinula socijalu.

I žena mi je teški bolesnik, imala je dva srčana udara i rađena joj je kateterizacija. Bez nečije pomoći ni jesmo sposobni za svakodnevicu, a ne za rad", rekao je Murić koji je naglasio da se na njega ne vodi ništa od pokretne ili nepokretne imovine.

Sead Ledinić iz Radetine ipak nije ostao kratkih rukava, pa je za oktobar primio 18 eura.

„U Centru za socijalni rad su mi rekli da od toga mogu da prehranim petočlanu porodicu. Kako, da kradem? Ako može da se živi, neka oni meni daju njihovu platu a ja njima 18 eura", kaže Ledinić

Rifat Murić je kazao da će Rožajci tražiti ostavku ministra Boškovića ukoliko im se hitno ne vrate bespravno ukinuta primanja.

„Prvo su nam uništili privredu da nemamo gdje da radimo, a sada su nam oduzeli socijalu, zapravo hljeb od kojeg smo hranili djecu. Šta je sljedeće, da nas isele ili poubijaju?", pita se Murić.

Socijalci su najavili da danas masovno svoju djecu neće poslati u školu, kao i da će se pridružiti protestu bivših radnika i invalida rada zakazanom za 13 sati pod sloganom „Spasimo Rožaje".

Ramović i Mujević suspendovani sa posla

Socijalni radnici rožajskog Centra za socijalni rad Nuho Ramović i Amer Mujević suspendovani su sa posla do okončanja disciplinskog postupka koji je protiv njih pokrenuo Upravni odbor, saznaju„Vijesti“. Protiv njih dvojice bi nakon disciplinskog postupka mogle biti podnesene i krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja.

Ramović i Mujević ne rade od sredine oktobra kada je u Centar za socijalni rad ušao tim Ministarstva rada i socijalnog staranja koji je vršio reviziju predmeta korisnika socijalnih primanja.

Tri partije se bore ko će biti direktor Centra za socijalni rad u Rožajama

Razlog za lošu socijalnu politiku u Rožajama lokalni političari, što je istaknuto na posljednjem zasjedanju, vide i u tome da duže od godinu dana mjesto direktora Centra za socijalni rad nije adekvatno pokriveno „jer se to pitanje politizuje“.

Tri partije iz lokalnog parlamenta (Bošnjačka stranka, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija), koje su na državnom nivou koalicioni partneri, godinama vode bitku za tu funkciju. Za to vrijeme trpe normalno poslovanje socijalne ustanove i najugroženiji sloj stanovništva. Iz PR službe Ministarstva rada i socijalnog staranja su „Vijestima" odgovorili daće direktor Centra biti izabran na funkciju kada se sprovede zakonska procedura za njegov izbor.

„Za direktora treba da se izabere osoba koja ispunjava propisane uslove i koja će na najbolji način obavljati tu funkciju, bez obzira na političko opredjeljenje*1, saopštili su iz Ministarstva.

Oni smatraju da zbog nerješavanja tog problema ne ispaštaju ni građani, ni zaposleni.

Prekjuče je Vijestima iz istog ministarstva odgovoreno da je zbog revizije socijalnih pomoći došlo zbog izrade socijalnog kartona.

Bonus video: