Rakčević: Autoput će dokusuriti sjever, o jadu zabaviti centralni i južni dio CG

Rakčević saopštio da se ne smije odšutiti takav zločin prema Crnoj Gori i da se vlast "igra sa nevjerovatnim ciframa
50 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Rakčević, Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Žarko Rakčević, Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.11.2014. 19:44h

Poreski obveznici Crne Gore će, kada počnu da vraćaju glavnicu i kamatu kineskog kredita za dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, prosječno tokom 20 godina plaćati skoro 60 miliona eura godišnje, ocijenili su danas predstavnici Foruma 2010.

Koordinator Foruma 2010, Žarko Rakčević, kazao je da će "poduhvat vijeka", odnosno parče autoputa od 41 kilometra, neodgovornošću i avanturizmom vladajuće elite učiniti da će narednih decenija građani Crne Gore iz budžeta pokrivati gubitke od blizu 60 miliona eura.

"Toliko manje za socijalu i penzije, zdravstvo, obrazovanje i za druge profitabilne razvojne projekte", rekao je Rakčević na konferenciji za novinare.

On je pozvao poslanike u Skupštini da dobro promisle i pogledaju analize i odbace predlog Vlade za rješavanje tog dijela autoputa koji će, kako je ocijenio, imati katastrofalne ekonomske i socijalne posljedice za državu.

"Ovim parčetom poduhvata ne povezuje se sjever i jug, nego će se sjever dokusuriti, a o jadu zabaviti centralni i južni dio naše države", smatra Rakčević.

On je ocijenio da se na taj način neće integrisati Crna Gora već će tim slijedom doći do udaljavanja od zahtjeva i kriterijuma Evropske unije (EU), a na unutrašnjem planu do dalje ekonomsko socijalne dezintegracije crnogorskog društva.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Krajem oktobra je crnogorska Vlada potpisala sa kineskom Exim bankom ugovor o kreditu od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, koji je u septembru odobren. To je 85 odsto neophodnog iznosa, a preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Rakčević kazao da dionica od Smokovca do Mateševa neće koštati ni 11,3 miliona eura, a ni 15,6 miliona eura kako su bile procjene eksperata, već preko 28 miliona eura po kilometru

Rakčević je saopštio da se ne smije odšutiti takav zločin prema Crnoj Gori i da se vlast "igra sa nevjerovatnim ciframa".

On smatra da je, u času kada je javni dug Crne Gore oko 2,2 milijarde eura i 65 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), graditi nepunu četvrtinu autoputa novim kreditom sa kamatama teškim oko 1,15 milijardi eura zločin prema Crnoj Gori i budućnosti njenih građana.

S obzirom na to da, kako je naveo Rakčević, vlastela krije od građana podatke i očekivane posljedice izgradnje 41 kilometra autoputa, on je podsjetio da je studija Luj Beržea iz Pariza 2007. godine upozorila da je puni profil autoputa, uz obaveznu jednofaznu izgradnju, opravdan sa obimom saobraćaja između 13,5 hiljada i 18 hiljada vozila dnevno.

"Uz procijenjenu vrijednost kompletne dionice od 170 kilometara od 1,95 milijardi eura oni konstatuju u finalnom izvještaju da je neto sadašnja vrijednost negativna tokom perioda od 30 godina i da je zbog očekivanih gubitaka neophodna godišnja subvencija iz budžeta u iznosu od 57 miliona eura za prognozu srednjeg rasta ili 77 miliona eura za scenario malog rasta saobraćaja“, kazao je Rakčević.

On je naveo da druga studija, koju je za potrebe Vlade uradio Scott Wilson 2012. godine, za izgradnju dvije trake od Smokovca do Mateševa predviđa iznos od 501,6 miliona eura i to sa uključenim troškovima eksproprijacije i nadzora, odnosno 11,3 miliona po kilometru.

"Čak pod ovakvim uslovima i sa ovakvim profilom sva tri ključna ekonomska parametra ove analize su krajnje loša", rekao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, dionica od Smokovca do Mateševa neće koštati ni 11,3 miliona eura, a ni 15,6 miliona eura kako su bile procjene eksperata, već preko 28 miliona eura po kilometru.

"Treba da se u tim uslovima radujemo kamatnoj stopi od svega dva odsto", poručio je Rakčević.

On je podsjetio da je Hvatska napravila 1,02 hiljade kilometara svog autoputa za 5,77 milijardi eura, odnosno prosječno 5,64 miliona eura po kilometru.

"Hrvatska muku muči sa dospjelim dugom i vodi se ozbiljna javna debata kako da pokriju gubitke, odnosno da li da daju autoput u zakup na 30 do 50 godina za oko procijenjene tri milijarde eura“, rekao je Rakčević.

Njihovi stručnjaci, kako je dodao, upozoravaju da je prag isplativosti autoputa 16 hiljada vozila prosječno dnevno na nivou godine.

"Stručnjaci i analize iz Srbije ukazuju i upozoravaju da je na putnom pravcu E-763 prema Crnoj Gori prosječan dnevni broj vozila ispod pet hiljada, što je nekoliko puta manje od donje granice opravdanosti izgradnje autoputa", rekao je Rakčević.

On je saopštio da je na trasi Bar-Boljari najintenzivniji saobraćaj na dionici Podgorica-Bar.

"Kroz tunel Sozina prosječno prođe ispod 5,8 hiljada vozila uz neznatan godišnji rast prometa na godišnjem nivou od početka eksploatacije", kazao je Rakčević.

On tvrdi da je teško vjerovati da će u okolnostima postojećeg saobraćaja u Crnoj Gori sa tendencijama i pokazateljima u Srbiji i Hrvatskoj prosječan dnevni promet na dionici Smokovac Mateševo biti 6,4 hiljada vozila.

"Taj promet uz putarinu od osam centi po kilometru, odnosno 3,2 miliona EUR za dionicu od 41 kilometra, pravi ukupan godišnji prihod od nepunih 7,5 miliona eura", saopštio je Rakčević.

On je rekao da se istovremeno troškovi redovnog održavanja dionice procjenjuju u optimističkoj varijanti 100 hiljada EUR po kilometru, odnosno 4,1 milion eura godišnje.

"Samo za Sozinu, godišnji rashodi održavanja tunela su skoro miliona eura", precizirao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, realno je očekivati da će postojeći put nastaviti da živi.

"Projekcije koje se rade za 6,4 hiljada vozila na toj relaciji se makar iz tog ugla moraju uzeti sa rezervom jer će ne mali broj ljudi nastaviti da komunicira između Kolašina i Podgorice starim putem. Neko će željeti od turista da vidi kanjon, neko će željeti da vidi manastir Moraču, to su potpuno realne priče, a neko će željeti da izbjegne plaćanje 3,2 eura putarine", objasnio je Rakčević.

On je rekao da se u cjelokupnu investiciju ulazi suprotno mišljenju eksperata koji su bili plaćeni da daju stručno mišljenje i koji su insistirali na jednofaznoj izgradnji.

"Crna Gora ovim rješava samo jednu četvrtinu, a kada će ostale tri četvrtine odnosno 130 kilometara autoputa? To je krajnje neodgovoran i neozbiljan pristup", ocijenio je Rakčević.

Koordinator Foruma 2010 za evropske integracije, Dejan Mijović, rekao je da su predstavnici Vlade prikrili nalaze skupo plaćenih nezavisnih studija i umjesto njih prikazali lažne podatke o ekonomsko-finansijskoj opravdanosti projekta, kako bi potkrijepili zahtjev da Skupština hitno usvoji zakon i ugovore o gradnji i finansiranju dionice autoputa.

"Takav način nametanja dodatnog tereta poreskim obveznicima od preko milijardu eura u uređenim državama se tretira kao krivično djelo", rekao je Mijović.

On je kazao da je zbog autoputa već snižen kreditni rejting Crne Gore.

"Crna Gora i njena privreda će mnogo više izgubiti zbog smanjenog rejtinga, jer će steći atribut problematičnog dužnika i dugi niz godina imati nižu stopu ekonomskog rasta zbog manjeg priliva stranih ulaganja", rekao je Mijović.

Zbog odluke da se, kako je naveo, gradi parče autoputa, Crna Gora ni 2020. godine ni dugo godina poslije neće ispunjavati finansijske kriterijume za prijem u članstvo Evropske unije (EU).

Mijović je saopštio da je politički vrh Crne Gore, prikazivanjem lažnih podataka kojim pravda naduvane troškove tog projekta, dodatno podstakao sumnju da je i on pokrenut uz korupciju na visokom nivou.

Iz Foruma 2010 su kineskim partnerima poručili da se izlažu visokom poslovnom riziku mogućeg raskida ugovora bez prava na naknadu štete. Mijović tvrdi da je pravi motiv za gradnju dijela autoputa da se omogući budućem investitoru, italijanskom partneru u Elektroprivredi (EPCG), da gradi hidroelektrane (HE) na Morači.

Bonus video: