Naplatiće 55 miliona više

Vlada očekuje da će naredne godine značajnije porasti broj zaposlenih i opšta potrošnja, pa planiraju veću naplatu poreza i doprinosa na plate i PDV-a
71 pregleda 3 komentar(a)
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2014. 07:16h

Vlada očekuje da će naredne godine značajnije porasti broj zaposlenih i opšta potrošnja.

U predlogu budžeta za narednu godinu predvidjela je da će više novca dobiti od dažbina na zarade zaposlenih - poreza na dohodak fizičkih lica, doprinosa za penziono, zdravstveno i osuguranje od nezaposlenosti. Značajan rast očekuje i od poreza na dodatu vrijednost koji zavisi od opšte potrošnje a najviše potrošnje domaćinstava.

Ukupno od svih poreza i doprinosa planirani iznos je za 55 miliona veći od ovogodišnjeg.

U predlogu budžeta Ministarstva finansija za narednu godinu očekuju da će od poreza na dohodak fizičkih lica prihodovati 107 miliona eura što je za 11 odsto ili više nego u predlogu budžeta za ovu godinu. Od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje planiran je prihod od 246 miliona što je za pet odsto ili osam miliona više od ovogodišnjeg plana. Isti procenat rasta očekuje se od doprinosa za zdravstveno osiguranje 145 miliona i kod osiguranja od nezaposlenosti 12,7 miliona.

Od poreza na dodatu vrijednost očekuje se 25 miliona više ili ukupno 480 miliona.

Na predlog Vlade prošle godine u julu je veća stopa PDV-a povećana sa 17 na 19 odsto, kao jedna od privremenih kriznih mjera koje je trebalo da ublaže manjak u budžetu najviše izazvan padom garancija za Kombinat aluminijuma od nešto više od 100 miliona. Premijer Milo Đukanović je krajem prošle godine na sjednici Savjeta stranih investitora kazao da će do kraja ove godine biti ukinuti krizni porezi, ali ova prognoza rasta PDV-a potvrđuje da naredne godine stopa neće biti vraćana na iznos od 17 odsto.

Kao što je i najavljivano najznačajnija stavka u prihodima su pozajmice i krediti sa 634 miliona, dok su oni u budžetu za ovu godinu iznosili 227 miliona. Zaduženje će biti povećano zbog novih kredita kojim se vraćaju ranije pozajmice za obveznice koje dospijevaju naredne godine i zbog autoputa.

Vlada očekuje da će kompanije ove godine imati veći rast profita i da će naredne godine zbog toga državi platiti veći porez na dobit pravnih lica. Od ove dažbine planiran je prihod od 46,6 miliona eura, što je za pet odsto ili 2,2 miliona više nego u budžetu za ovu godinu.

U narednoj godini, prema planu Ministarstva finansije, može se očekivati prihod od akciza u iznosu od 167 miliona eura, što je za četiri miliona eura manje od plana za ovu godinu. Prema ranijem planu Vlada svake godine po malo povećava akcize za duvan i alkohol kako bi ih uskladila sa onima u Evropskoj uniji pa je nejasno zbog čega sada očekuju pad ovih prihoda. Nije najavljeno ni da će smanjivati akcize na gorivo.

Prihod od naknada na igre na sreću predviđen je na iznos od 3,7 miliona eura, što je pola miliona više od ovogodišnjeg plana. Skupština bi uskoro trebala da usvoji izmjene zakona o igrama na sreću, kojima se povećavaju državni prihodi i uvodi veća kontrola u ovoj oblasti preko on lajn nadzora. Najavljivano je da će zbog svega toga biti značajnije većih prihoda za državu. Prihodi od donacije i transfera predviđeni su na 6,5 miliona, dok su ove godine iznosili osam miliona. Nema prihoda od prodaje imovine.

Planiran veći prihod budžeta od kazni i sudskih taksa

Vlada očekuje da će naredne godine od naplaćenih kazni i oduzete imovine prihodovati 12,6 miliona eura što je za oko 800 hiljada više od ovogodišnjeg iznosa.

Od svih taksa planiran je prihod od 16,9 miliona eura što je za čak četiri miliona ili skoro 20 odsto manje nego ove godine. Prihodi od svih taksa su u padu osim od sudskih taksa, gdje se očekuja čak i značajan rast sa 3,6 miliona u ovoj godini, na 5,1 milion u narednoj.

Prihod od naknada predviđen je na 13,4 miliona, što je za oko 400 hiljada više od ovogodišnjeg iznosa.

Bonus video: