SUBNOR-u od države 600.000 za sedam godina, drugima ništa

Predlagači su objasnili da je cilj da se novac ravnopravno raspodijeli i da se pruži svima jednaka šansa za finasiranje, a ne da SUBNOR ima monopol u trošenju tog novca
71 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejopvić
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejopvić
Ažurirano: 15.11.2014. 15:25h

Skupština je juče završila raspravu o Predlogu zakona o finasiranju organizacija boraca kojim je SNP predložio da sve boračke organizacije dijele 108 hiljada eura iz budžeta koji sada troši samo Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Predlog, koji su u ime te partije podnijeli poslanici Aleksandar Damjanović i Neven Gošović, podržavaju samo poslanici DF-a.

Vlada nije dostavila mišljenje.

Osim SUBNOR-a postoje još dvije boračke organizacije i to Savez organizacije boraca narodnooslobodilačkog rata (SOBNOR) i Udruženje boraca ratova od 1990. godine.

Predlagači su objasnili da je cilj da se novac ravnopravno raspodijeli i da se pruži svima jednaka šansa za finasiranje, a ne da SUBNOR ima monopol u trošenju tog novca.

“Od nezavisnosti pa do danas SUBNOR-u je dato 600 hiljada eura, iako postoje još dvije relevantne boračke organizacije. Zakonom o boračkoj i invalidskoj zaštiti definisane su tri organizacije koje imaju status borca i moralno je da se ispravi ta nepravda”, kazao je Damjanović . Cifra o uplati novca se odnosi na period od 2007. do kraja 2013. godine.

Emilo Labudović (DF) rekao je da je neustavno i nedemokratski da se borci dijele po političkim osnovama. Predrag Sekulić (DPS) kazao da je incijativa SNP-a dobar način da se prevaziđu podjele i da bi boračke organizacije to trebalo da riješe međusobno.

Srđan Perić (Pozitivna) rekao je da ne mogu podržati predlog jer su se borci iz 90-ih odazvali na poziv premijera Mila Đukanovića koji se kasnije izvinjavao nekim državama. “Časno su se odazvali, ali su bili izmanipulisani”, ocijenio je Perić.

Peti put nisu glasali o članu Senata DRI, jer fali poslanika

Odbor je peti put odložio izjašnjavanje o petom članu Senata Državne revizorske institucije (DRI) jer ne mogu da obezbijede prisustvo svih poslanika na sjednici.

Od 13 članova juče se nijesu pojavili Nebojša Medojević (DF), Srđan Milić (SNP) i Nik Đeljošaj (AA) koji nijesu opravdali odsustvo. Odsutan je bio Milutin Đukanović (DF) koji je bio na sjednici Radne grupe za izborno zakonodavstvo.

Na konkurs se prijavilo 10 kandidata, ali su Branko Bulatović i Predrag Mitrović u međuvremenu odustali od kandidature. Poslanic treba da biraju između Zarije Pejovića, Tajane Rakočević, Mirka Jovovića, Neli Ćuković, Žarka Đurišića, Dušana Mrdovića, Radule Žurića i Zorice Knežević. U DRI je upražnjeno mjesto načelnika sektora 3, koji se bavi revizijom državnih fondova, a jedan član Senata DRI fali skoro pet godina. U Senatu DRI su sada Milan Dabović, Branislav Radulović, Dragiša Pešić i Nikola Kovačević.

Bonus video: