Vlada bez analize o radu A2A u EPCG

Iz Vlade su nedavno priznali da italijanski partner nije ispunio većinu ugovorenih obaveza za EPCG
0 komentar(a)
EPCG, A2A, Foto: Gov.me
EPCG, A2A, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.11.2014. 14:56h

Italijanska kompanija A2A se, ako se bude povlačila iz Elektroprivrede, neće povlačiti djelimično, a ako ostane ostaće u njoj sa odlučnošću, kazao je generalni direktor A2A Đovani Valoti. On je za list “Milano Finanza” podsjetio da Vlada Crne Gore, koja je većinski vlasnik EPCG, ima prioritet nad akcijama elektroenertetslce kompanije, ističući da A2A radi na kreiranju uslova za ostanak u Crnoj Gori. "Ukoliko ne propadnu pregovori sa Vladom, ostaćemo", dodao je Valoti. Prema informacijama “Vijesti”, Vlada od Italijana još nije dobila analizu učinka petogodišnjeg menadžmenta A2A u EPCG, na osnovu kojeg treba da se izjasni o daljoj saradnji sa pertnerom. Iz Vlade su nedavno priznali da A2A nije ispunio većinu ugovorenih obaveza. Komentarišući Valotijevu izjavu, italijanski list je naveo da postoji mogućnost da se A2A odrekne udjela u Crnoj Gori da bi dodatno umanjila i svoja zaduženja. Prema ugovoru države i A2A, postoji mogućnost da Vlada otkupi akcije italijanske kompanije, ali bi to prezaduženu državnu kasu samo dovelo u težu situaciju. Taj uslov kao i ostale uslove buduće saradnje razmatraju stručni timovi Vlade i A2A, jer ugovor, potpisan u septembru 2009. godine, ističe krajem decembra. Juče nije bilo moguće dobiti nove informacije o toku pregovora dviju strana, jer se „Vijestima" nijesu javljali nadležni iz Vlade.

Na osnovu ugovora iz 2009, A2A je suvlasnik Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) sa 41,7 odsto i upravlja tom kompanijom, dok država kontroliše većinski paket od 57 odsto akcija i na osnovu toga ima većinu članova u Odboru direktora A2A kontrolišu opština Milano i Breša, a ima ukupan dug od 3,4 milijarde eura, 408 miliona manje nego u decembru prošle godine. Italijanski list navodi da je u opciji i smanjenje proizvodnih kapaciteta A2A u Italiji za 2.000 megavati, zbog opšteg smanjenja potražnje i veće konkurentnosti obnovljive energije, o čemu će se više znati početkom iduće godine nakon prezentovanja industrijskog plana kompanije. Valoti je prošle sedmice kazao da će sporazum sa crnogorskom Vladom biti obnovljen jedino ako budu uslišeni zahtjevi koje je italijanska strana postavila. "Razmatramo mogućnost eventualne obnove sporazuma na još pet godina, ali smo postavili tri uslova: da se osigura profitabilnost investiranog kapitala, da se obezbijedi autonomija po pitanju upravljanja kompanijom te da postoje garancije po pitanju regulatornog okvira. Vratićemo se u Crnu Goru prije kraja godine sa namjerom da obnovimo sporazum, ali ukoliko ne dobijemo zadovoljavajući odgovor, postoji mogućnost da prepustimo svoj udio Vladi", rekao je Valoti. U A2A nijesu zadovoljni što su za manjinski paket akcija EPCG morali da plate 430 miliona eura, koje sada na tržištu ne vrijede toliko. Tome nije pomogao ni povoljan regulatorni okvir, s obzirom na odobrenje da posljednjih godina povećaju cijene električne energije.

Treba li EPCG partner koji nije ispunio ugovorene obaveze Potpredsjednik Vlade Vujiea Lazović obećao je da će nastavak saradnje sa A2A zavisiti od procjene kako su dosad upravljali EPCG. Italijani nijesu uspjeli da ostvare ciljeve zacrtane 2009. godine. Ne mogu se pohvaliti investicijama u energetsku mrežu, jer nijesu poboljšali kvalitet snabdijevanja potrošača a nisu ispunjeni ni uslovi o profitu, stepenu naplate dugovanja, smanjenja gubitaka u mreži, što sve na kraju plate potrošači. „Kamen spoticanja“ u pregovorima je i gradnja drugog bloka TE Pljevlja, na čemu Vlada insistira dok bi Italijani tu investiciju najradije odložili za „srećnija vremena”. Italijani ne daju ni nižu cijenu struje za KAP, a što bi Vlada htjela.

Bonus video: