Prospekt za preuzimanje oko 400.000 akcija BBM-a

Iz Slovenia Broadband-a su saopštili da je poslovni cilj sticanja akcija putem ove ponude ulazak kompanije na tržište telekomunikacija Crne Gore sa namjerom unaprijeđenja i razvijanja distribucije TV kanala i interneta
64 pregleda 0 komentar(a)
kablovska televizija, Foto: Shutterstock.com
kablovska televizija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.11.2014. 11:18h

Kompanija Slovenia Broadband objavila je prospekt za preuzimanje oko 400.000 akcija Broadband Montenegro (BBM) po cijeni od 7,15 centi po dionici.

Slovenia Broadband trenutno posjeduje 63,72 odsto akcija BBM-a, a podgoričko preduzeće Comersa 35,7 odsto. Slovenia Broadband je do dana podnošenja zahtjeva za odobrenje javne ponude za preuzimanje, emitovao ukupno 69,95 miliona akcija sa pravom glasa.

"Slovenia Broadband svim ostalim vlasnicima akcija BBM-a sa pravom glasa upućuje javnu ponudu da kupi 401,2 hiljade preostalih otplaćenih akcija", navodi se u prospektu.

Akcionari BBM-a koji žele da prodaju akcije dužni su da do 29. novembra dostave pisanu izjavu o prihvatanju ponude i nalog za prenos akcija Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA).

Iz Slovenia Broadband-a su saopštili da je poslovni cilj sticanja akcija putem ove ponude ulazak kompanije na tržište telekomunikacija Crne Gore sa namjerom unaprijeđenja i razvijanja distribucije TV kanala i interneta.

Slovenia Broadband, sa sjedištem u Luksemburgu, je 17. oktobra stekao ukupno 44,57 miliona akcija BBM-a u ime regionalnog kablovskog operatora Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže (SBB), kojeg kontroliše američka kompanija Kohlberg Kravis Roberts.

Kontrolni paket od 49,4 odsto akcija BBM-a prodat je na Montenegroberzi za 2,47 miliona eura.

Na berzi je kroz nekoliko transakcija prodato 34,57 miliona akcija BBM-a po prosječnoj cijeni od 7,15 centi. Formalni kupac u ime SBB-a je firma Slovenia Broadband, koja je ranije bila treći po veličini akcionar sa 14,29 odsto akcija. SBB sada kontroliše oko 64 odsto akcija BBM-a.

Akcije BBM-a prodali su Jovan Gordijan, 21,42 odsto, Bela Čeprnjak, 14,28 odsto, zatvoreni investicioni fond Eurofond, 13,99 odsto i otvoreni investicioni fond Eurofond, 0,29 odsto.

Bonus video: